Hírek

Tárogató workshop napok az SZKKK-ban

2022. október 2.   SZKKK  

Egy fúvós hangszer, a tárogató lesz a főszereplője a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ eseményének, amely a Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg a Fürdő sori épületben október 22-én, szombaton és november 5-én, szombaton. Az ingyenes tárogató workshop napokra már lehet jelentkezni a www.fehervariprogram.hu oldalon. A program zenei mentora és előadója Cserta Balázs lesz.

A tárogató hosszú történelmi múltra tekint vissza, az évszázadok során felépítése és hangja is változott. A Rákóczi-szabadságharchoz különösen kötődik a hangszer, a harcok idején jelzéseket közvetített a katonáknak, a táborban pedig az éneket, táncot kísérte. A felkelés leverése után a szabadságvágy jelképe lett a hangszer, amelyekből alig maradt fenn néhány: a 19. században kezdték összegyűjteni, majd átalakítani ezeket, végül a fejlesztéseknek köszönhetően a század végén a Schunda és a Stowasser gyárakban nyerte el mai formáját a hangszer. A tárogató bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által szervezett workshop napokon bárki részt vehet, aki a hangszer használatával tisztában van legalább alapfokon. A program célja, hogy a tárogatón játszó zenészek új oktatókkal ismerkedjenek meg, új dallamokat tanuljanak és elmélyítsék tudásukat. A szervezők emellett fontosnak tartják azt is, hogy a tárogatót, mint a magyar zenekultúra történelmi szempontból is kiemelkedő hangszerét népszerűsítsék, a fiatalabb generációkkal is megismertessék. A programra legalább két diákkal érkező tárogatótanárok számára közreműködői díjat is fizetnek.

A szakmai napok zenei mentora és előadója Cserta Balázs lesz, a programra 2022. október 19., szerda 12.00 óráig lehet jelentkezni. 

Fotó: Cserta Gábor/cseropix

Részletes felhívás és online jelentkezés »
  


 

,