Hírek

Felgyúlt a szeretet lángja

2022. december 18.   ÖKK  

A hit, a remény, majd az öröm után a szeretet gyertyáját is meggyújtották Székesfehérvár koszorúján, advent negyedik vasárnapján. Az ünnepváró közönséget Mits Márton és Horváth Dávid karácsonyi műsora után dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök köszöntötte, és kívánt áldott, békességben megünnepelt karácsonyt az egész városnak. Az idei Fehérvári Advent színpadi műsorait a Fool Moon énekegyüttes adventi kiskoncertje zárta. 

Ismét sokan gyűltek össze advent negyedik vasárnapjának estéjén az ünnepi díszbe öltöztetett Belvárosban, a közös ünnepvárás jegyében. Ezúttal is összejöttek a baráti társaságok a vásárban egy pohár forralt bor vagy tea mellé, kígyóztak a sorok a kürtős kalácsosok előtt, új gazdára találtak az ajándéktárgyak, hogy majd a karácsonyfa alá kerüljenek. A gyerekek számára megunhatatlan látványosság a kisvonat a város karácsonyfája alatt, és ma, az utolsó alkalmon is rengetegen akartak játszani Falvay Miklós népszerű kinect-játékával a Varkocs-szobornál.

A város élő adventi kalendáriumában immár a 18. ablak nyílt ki: Somos Gergő, a Teleki Blanka Gimnázium 11. B osztályos diákja Ady Endre Egy jövendő karácsony című versét hozta el a Városház tér közönségének. 

Ezután Mits Márton és Horváth Dávid adtak hangulatos karácsonyi koncertet, majd következett a negyedik gyertyagyújtás. Székesfehérvár koszorúján a szeretet gyertyájának lángja idén a betlehemi Születés Bazilikában őrzött örökmécses lángjából meggyújtott lámpás tüzéből lobbant fel. A szép hagyomány 1986 óta él, egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján lett a béke szimbóluma a Betlehemben égő láng. Azóta évről évre lámpásba zárva hozzák el repülővel Bécsbe, ahol nagy ünnepség keretében veszik át az egyes országok cserkészküldöttségei. A lángot aztán a legváltozatosabb módon, autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral, vagy akár gyalog is szállítják, adják kézről kézre, mécsesről mécsesre a cserkészek. A békeláng azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, úgy a békét is embertől emberig kell továbbítani.

A lángot a 453-as Wathay Ferenc Cserkészcsapat tagjai – Lomniczy Márton, Nigovicz Brigitta, Schreiner Lili, Schreiner Márk és Schreiner Teodóra – hozták el a Városház térre. A cserkészcsapat vezetője Fehér György Antal.

„Ahol szeretet van, ott az ember jól érzi magát, arra törekszik, hogy a szívében ott legyen a szeretet érzése, és tudjon minél több embernek szeretetet adni. Karácsony közeledtével Jézus születését ünnepeljük. Ő eljött közénk, hogy elvegye a bűneinket, megváltson bennünket és az új életre, a szeretet életére vezessen el bennünket” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök. Szavai szerint a szentírás azt mondja: amikor Jézus született, akkor béke volt a földön. Törekedjünk hát arra, hogy Jézus születésének ünnepét békességben ülhessük meg. Vannak rajtunk kívül álló események, de hogy a szívünkben és a családjainkban béke van-e, az rajtunk múlik.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az ünnepi díszbe öltöztetett Városház téren, a Püspöki Palota adventi udvarában, az adventi vásárban számos program, rendezvény, gyermekműsor adta meg nekünk a felkészülés lehetőségét az ünnepre. Fontos, hogy a lelkünkben mi magunk is öltözzünk ünneplőbe! Mind mondta: „Különösen így van ez ebben az esztendőben, amikor néhány száz kilométerre tőlünk az emberek nem készülhetnek békességben és saját hitük szerint az ünnepre. Emberek halnak meg, szenvednek, nincs fűtés, nincs áram. Nekünk is vannak nehézségeink, kihívásaink, de mégiscsak békességben készülhetünk a karácsonyra, a szeretet ünnepére! Azt kívánom Önöknek, hogy legyen a szívükben béke, megnyugvás, és legyen lehetőségük egy kis lelassulásra a rohanó világban.”

Az idei Fehérvári Advent színpadi műsorait a Fool Moon énekegyüttes adventi kiskoncertje zárta. Az a capella együttes Szegeden alakult, az elmúlt több mint 20 évben a Fool Moon a hangszeres kíséret nélküli éneklés műfaját népszerűsíti Magyarországon, többször énekeltek már Fehérváron is.

A Fehérvári Advent programjai egészen december 24-ig, szombatig folytatódnak:

A Fehérvári Advent részletes programja »

Szöveg: Havasi Tímea és Lőrincz Miklós, fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 

 


 

,