Hírek

A második vasárnapon is megtelt a belváros

2022. december 4.   SZKKK  

Hosszú sorok a fahéj és cukros dió illatú kürtős kalácsokért, a kezet és lelket melengető forralt borokért, csillogó szemű apróságok a mesebeli gőzös előtt, a gyerekek mellett önfeledten ugrándozó apukák a Varkocs-szobor előtt, tömeg a Városház téri koncerten – a második adventi vasárnapon is megtelt a belváros családokkal, barátokkal, jó ismerősökkel.

Inkább majd holnap vegyünk kürtőst – egy apuka alkudozott vasárnap este a fiával, látva a hosszan tekergő sort a Városház téren, de a gyerek persze nem adta fel, és végül meg is kapta a finomságot. Ő persze nem unatkozott, míg apa a sorban állt, hiszen volt mint néznie: az ajándékokkal megrakott apró vonat szorgosan rótta a köreit a karácsonyfa körül a gyerekek örömére. A kicsik kedvét a szemerkélő eső sem vette el, a Varkocs-szobornál játszani is volt kedvük: Falvay Miklós interaktív hópelyhes játékában mindig akadtak új próbálkozók, a gyerekek mellett a felnőttek is lelkesen kapkodtak a virtuális hópelyhek után.

Rengetegen megfordultak a Püspöki palota udvarában is, ahol gyönyörű kézműves termékek között válogathattak az érdeklődők: ölelnivaló textilcicák, kutyák és nyuszik várnak kis gazdákra, szépséges kenyeres zsákokat, terítőket, kerámiákat vihettek haza a hangulatos kertből az ajándékot keresők.

A Városház téri színpadon az adventi naptár már a negyedik meglepetéssel várta a fehérváriakat: Gyulai György Ákos, a Teleki Blanka Általános Iskola és Gimnázium 11. b osztályos diákja Ady Endre Virágos karácsonyi ének című versét adta elő.

A színpadon előbb a Sing for Joy kamarakórus műsorát hallhatták a téren állók: a klasszikus és modern karácsonyi kórusművek teremtettek meghitt hangulatot a gyertyagyújtás előtt. A második gyertya lángját Tóth Tamás atya és Mészáros Attila alpolgármester gyújtotta meg a város adventi koszorúján, majd a téren állók Takács Nikolas koncertjét élvezhették.

A Fehérvári Advent programjai mellett sok mást is kínált a vasárnap: a Városi Képtár – Deák-gyűjteményben például a Balázs Tamás trió játékát élvezhették a jazzkedvelők kora este. Délelőtt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében karácsonyi madáretető is készült az Alsóvárosi Közösségi Házban, ahol természetes anyagokból a karácsonyfára való díszeket is varázsoltak a résztvevők. Tobozból például rénszarvas fejek készültek, de színes filcanyagból csüngő csodákat is fűztek az érdeklődők. Az eseménnyel egy időben a Sóstó Vadvédelmi Központban a Vadvasárnapra várták a fehérváriakat. Még éppen elcsíptük a látogatókkal beszélgető Mikulást, akik többek között a madárgyűrűzéssel kapcsolatban is hallhattak érdekességeket, de az állatorvosok a központban kezelt állatokról is meséltek a jelenlévőknek.

Délután – ugyancsak az SZKKK szervezésében – Csalára is megérkezett a Mikulás. Míg a gyerekek a nagyszakállúra várakoztak, kézműves foglalkozáson vehettek részt, és Mits Péter karácsonyi hangulatú műsorát is meghallgathatták.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Lőrincz Miklós, Hajnal Csilla, Kopcsai Margo

 

 


 

,