Hírek

A negyedik gyertyagyújtásra készülünk

2022. december 16.   SZKKK  

Vasárnap a negyedik gyertya lángja is fellobban a város adventi koszorúján. A gyertyagyújtás előtt a színpadon a Mits Márton-Horváth Dávid duót, a meghitt pillanatok után pedig a Fool Moon műsorát élvezheti a közönség. A színpadi műsorok véget érnek, de december 24-én, szombaton a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársai 10 órától a hagyományos Manókereső játékkal várják a fehérváriakat, a Barátság moziban pedig egész héten karácsonyi filmeket láthat a közönség.

Az elmúlt hetekben sokan megfordultak a belvárosban, hogy találkozzanak az ismerősökkel, barátokkal és közösen élvezzék a fényeket, a hangulatot, az adventi vásár kínálta finomságokat, a vasárnapi színpadi műsorokat, az adventi naptár napi meglepetéseit. A gyerekek kedvence, a mesebeli gőzös idén is nagy sztár, a kicsik mellett a felnőttek is mosolyogva kukkantottak be a manóváros ablakain a Vasvári Pál utcában, és Falvay Miklós médiaművész fényjátéka előtt is sokan próbálták elkapni a szállingozó hópelyheket a Varkocs-szobornál. A hétköznapokon az Adventi színpad a gyerekeké volt: hosszú évtizedek hagyománya, hogy a város óvodásai, kisiskolásai elhozzák a fehérváriaknak az ünnepre készült műsoraikat: idén tizenhárom óvoda és tizenkét iskola vett részt a programban, harminc csoport mutatkozott be betlehemes műsorral, karácsonyi dalokkal, meseelőadásokkal, verses-zenés összeállításokkal.

A Fehérvári Advent látványosságai a negyedik vasárnapon, december 18-án is várják a vendégeket. A színpadon fél hatkor nyílik az adventi naptár ablaka, majd Mits Márton (szaxofon) és Horváth Dávid (gitár) karácsonyi műsorát hallhatja a közönség. A város adventi koszorúján Cser-Palkovics András és Spányi Antal megyés püspök gyújtja meg a negyedik gyertyát 18 órakor. A gyertya a betlehemi Születés Bazilikában őrzött örökmécses lángjából meggyújtott lámpás tüzéből lobban fel, a lángot a 453-as Wathay Ferenc Cserkészcsapat tagjai – Lomniczy Márton, Nigovicz Brigitta, Schreiner Lili, Schreiner Márk és Schreiner Teodóra – hozzák el a Városház térre. A meghitt pillanatok után ismét zene következik: a Fool Moon a capella együttes adventi kiskoncertjével zárul a színpadi programok sora vasárnap este.   

Az adventi hétvégén kinyílik a Püspöki palota kapuja is, a hangulathoz illően feldíszített kertben kézműves és jótékonyság vásár várja az érkezőket 10–19 óra között. Az udvar december 19–22-ig hétköznapokon is látogatható, 14–19 óráig.

December 20-án, kedden este hat órakor karácsonyi kórusmuzsikát hallhatnak a Városház téren járók: a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, valamint a Teleki Blanka Általános Iskola és Gimnázium vegyes karai énekelnek karácsonyi dalokat a Városháza előtt.

A városi programok szervezője, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szombaton, december 17-én is várja a fehérváriakat Fürdő sori központi épületében: három órakor kezdődik a Disney-filmek dalaiból és musicalrészletekből összeállított zenés műsor, amely az előzetes jelentkezésekkel már betelt, 19 órakor pedig a Noémo zenekar ad gyertyafényes koncertet a házban.  Az adventi naptár utolsó ablaka december 23-án, pénteken nyílik ki a színpadon, december 24-én pedig a Városház téren, a színpadnál várják a fehérváriakat az SZKKK munkatársai az immár hagyományos Karácsonyi manókeresővel: 10 órától 14 óráig játékos feladatokkal tölthetik az időt a gyerekek, amíg otthon megérkezik a Jézuska.

Az ünnepet megelőző héten, december 22-én, 23-án és 24-én is karácsonyi filmeket vetít a Barátság mozi. A nézők olyan filmeket láthatnak, mint például az El a kezekkel a Papámtól!, A karácsony mentőakció vagy a tavalyi magyar mozisiker, a Nagykarácsony című romantikus vígjáték.

A Fehérvári Advent megvalósításához egymillió forinttal járult hozzá a GALAKTIKA Ipari, Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság. Köszönjük a támogatást!

A részletes programokról honlapunkon és közösségi oldalainkon olvashatnak.

A Fehérvári Advent részletes programja »