Hírek

Bepótoltuk, ami az ünnepen elmaradt

2023. március 25.   SZKKK  

A nemzeti ünnepre tervezett, de az időjárás szeszélye miatt akkor elmaradt családi programokat pótolta szombaton a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: a Fürdő sori épületben és környékén kézműves foglalkozások, népi gyerekjátékok, hagyományőrző huszárok és honvéd tüzérek bemutatói várták a közönséget.

Bepótoljuk március 15-ét! – hirdette optimistán az SZKKK programja egész héten, és bár a hajnali eső miatt ismét aggódhattak kicsit a szervezők szombaton, a kezdésre csak kisütött a nap. Jöttek is a vendégek, akiket a ház előtti füves területen honvéd tüzérek, azaz az I. András Király Lovagrend tagjai fogadtak, hogy bemutassák, milyen fegyvereket használtak a szabadságharc katonái 175 évvel ezelőtt – a puska- és ágyúlövések messzire hangzottak, a távolabb járókat is a Csónakázó-tóhoz csalogatták.

„Szólj a betyár bácsinak, hogy mutassa be a karikás ostor használatát!” – biztatta az egyik kislányt Bencze Tamás, a lovagrend nagymestere, aki a harcászati bemutatót vezette; egy másik, a lőfegyverek iránt nagyon érdeklődő kislányt pedig részletesen megismertette a gyutacs, a fojtás és a lőpor mibenlétével – természetesen ez a bemutató is lövéssel zárult.

„Én azt a kisebb lovat szeretném!” – bökött rá egy kisfiú az egyik huszárlóra – a tüzérek mellett a Fehérvári Huszárok Egyesülete is jelen volt a rendezvényen, így a bátor huszárjelöltek akár lovagolhattak is pár percet a füves területen. A huszárok a bátortalanabb kíváncsiskodókat is meggyőzték, hogy szálljanak nyeregbe, aztán az ifjú lovasok persze nagyon élvezték a kalandot.

Sok-sok játékkal készültek a szervezők a pótnapra: a közösségi ház mögött a kosaras körhinta várta a legkisebbeket, akik a népi játszóházban a kukoricamorzsolást is kipróbálhatták, de nagy siker volt a piros lábasokkal teli asztal, ahol anyával-apával-nagyival közösen főzött-sütött az aprónép. A nemzeti mintás fajátékok a nagyobbaknak is jó szórakozást kínáltak, az egyéni játékok mellett ezek között is több akadt, ahol együtt is játszhattak a program résztvevői.

Az SZKKK munkatársai és az eseményen most is jelen lévő önkéntesek segítségével kézműves foglalkozások is zajlottak, amelyeken például nemzeti mintás karkötőt, huszárcsákót és pártát vagy akár lovacskát is készíthettek a program látogatói. A déli órákban egy hirtelen jött zápor picit megzavarta a rendezvényt, de a programok az épületbe költözve folytatódtak tovább.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,