Hírek

Még lehet jelentkezni az Éneklő Ifjúság hangversenyre

2023. március 9.   SZKKK  

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központtal együttműködve ebben az évben is meghirdette hagyományos programját, az Éneklő Ifjúság hangversenyt. A jelentkezési határidő március 27., hétfő, a hangverseny időpontja április 26., szerda, helyszíne a Malom utcai Táncház. 

Az Éneklő Ifjúság az egyik legnagyobb hagyománnyal bíró zenei rendezvény Magyarországon: a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA és szakmai elődei már 1934 óta szervezi a hangversenyeket. A jövőre hetvenedik születésnapját ünneplő program mostanra élő mozgalommá nőtte ki magát, amelynek keretében számos kórus mutatkozhatott már be. A közönség – ahogyan a tavalyi székesfehérvári találkozón is – rendre igen színvonalas műsorokat hallhat az alkalmakon, amelyeket joggal nevezhetünk a kórusmuzsika ünnepnapjának.

Az Éneklő Ifjúság Fejér vármegyei hangversenyét idén is a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezi meg: a szervezők általános- és középiskolákból, valamint egyetemekről várják kórusok, kamarakórusok, énekegyüttesek jelentkezését március 27., hétfő 18 óráig, a részletes információk a www.fehervariprogram.hu/eneklo-ifjusag-2023 oldalon olvashatók, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető.

Az Éneklő Ifjúság idei hangversenyét április 26-án, szerdán hallgathatja meg a közönség a Malom utcai Táncházban. A fellépő kórusokat háromfős zsűri – Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya, Katona Tibor, a győri Palestrina kórus karnagya és Hartyányi Judit karnagy, a KÓTA elnökségi tagja – méltatja. A zsűri nemcsak értékeli, de javaslataival segíti az iskolai karnagyok munkáját. A KÓTA azzal is támogatja az esemény megvalósulását, hogy a zsűritagok honoráriumának egy részét átvállalta.

A tavalyitól eltérően 2023-ban újra minősítik is a jelentkezőket. A kórusok két szekcióba jelentkezhetnek attól függően, hogy milyen tematikájú programot szeretnének bemutatni. Fontos szempont, hogy értékes kórusművek igényes előadásban szólaljanak meg. Azon kórusok számára, amelyek nagyon színvonalas produkciót nyújtanak, a zsűri ajánlást ad a KÓTA rendezésében megvalósuló Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen való részvételre.

A hangverseny legfontosabb célja azonban nem a minősítések megszerzése – hangsúlyozza a KÓTA felhívása –, hanem az, hogy a gyerekek, a fiatalok átéljék a közös éneklés felemelő érzését és közösen dolgozzanak, annak érdekében, hogy a választott dal, dallam a lehető legtisztábban szólaljon meg.