Hírek

A Széna téri lett a legsportosabb iskola

2023. május 1.   SZKKK  

Idén is sportosan indult a május Fehérváron: több ezren vettek részt a mozgás örömét és fontosságát hirdető 12. Sportmajálison, amelyen mintegy ötven egyesület vett részt. A hagyományos felvonulás előtt a Petőfi-szobornál adták át a Székesfehérvár Sportjáért díjakat, a rendezvény helyszínén, a Bregyó közi Regionális Atlétikai Centrum területén számos sportággal ismerkedhettek meg az érdeklődők, akár ki is próbálhatták a különféle mozgásformákat. Ebben az évben ismét megrendezték a játékos sorversenyt, amelyben általános iskolások a város profi egyesületeinek sportolóival együtt vetélkedtek: 2023-ban a Legsportosabb iskola címet és a Sportmajális vándorkupáját a Széna Téri Általános Iskola csapata nyerte el.

A szokott helyen, a Petőfi-szobornál gyülekeztek reggel a Sportmajális hagyományos felvonulásának résztvevői: kicsik, nagyok, idősek és fiatalok egyaránt érkeztek, hogy aztán közösen induljanak a Bregyó felé.

Előtte azonban ünnepélyes pillanatoknak is tanúi lehettek, Cser-Palkovics András polgármester itt adta át az idei Székesfehérvár Sportjáért díjakat: Varga Istvánné amatőr női tornafoglalkozás-vezető, a városi szabadidősport területén végzett kiemelkedő színvonalú munkája, Nagy Róbert, a MÁV Előre Röplabda Akadémia tiszteletbeli elnöke pedig a székesfehérvári röplabda sportágban végzett kiemelkedő színvonalú tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést.

A Bregyó felé vonuló hosszan elnyúló menetben a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Brassdance zenészei is ott voltak, de több egyesület saját zenével is hozzájárult a jó hangulathoz. A sokaság elején ebben az évben is a város egyesületeit képviselő sportolók vitték a zászlót: Afentaler Sára (Fehérvár Kézilabda Klub), Ambrus Csongor (Hydro Fehérvár AV19), Holczmann Dóra (Orka Fehérvári Szinkronúszó Egyesület), Jakubecz Lili (Fehérvár Rugby Club), Kovács Sarolta (Alba Volán SC), Simon Dávid (Alba Fehérvár), Szabó Dániel (ARAK), Terestyéni Anna (MOL Fehérvár FC) – az ő vezetésükkel érkeztek meg a felvonulók a helyszínre.

A Bregyóban az egyesületek kitelepülése és a színpadi bemutatók  várták a látogatókat: a különféle labdajátékok mellett az extrém kerékpározáson, a bokszon, az erőemelésen, a sakkon  és a víváson át a ritmikus gimnasztikáig és a rúdtornáig számos sportágat lehetett akár azonnal ki is próbálni május elsején. Mindezek mellett táborbörze is várta az érdeklődőket – a nyári szünet közeledtén a szervezők ezzel igyekeztek segíteni a szülőket, hogy színvonalas, tartalmas programot kínáló időtöltést találjanak gyermekeiknek.  Új vendég volt a rendezvényen az Alba Regia Táncegyüttes, amely a Derce csoporttal érkezett, hogy megmutassa: a néptánc nemcsak kultúra és hagyomány, hanem jó alkalom a rendszeres mozgásra is.

Az atlétikai pályán rendezték meg azt a sorversenyt, amelyben a három általános iskola diákjai és a város ismert sportolói, sztárjátékosai közös csapatokat alkotva vettek részt. A feladatok között szerepelt például tollaslabda célba juttatása tollasütőn egyensúlyozva, talicskázás és karikahajtás is – a legjobb végül az a csapat lett, amelyben a Széna Téri Általános Iskola tanulói versenyeztek. A győztes jutalma a Sportmajális vándorkupája és a legsportosabb iskola elismerő cím.

A Sportmajális egész ideje alatt hosszú sorok kígyóztak a 65 méteres, izgalmas feladatokat kínáló Exatlon pálya előtt: kicsik és nagyok egyaránt próbálkoztak, hogy legyűrjék az akadályokat. Rengetegen ugráltak, szaltóztak az Eurobungee rugalmas kötelein, és a mászófal is sokakat csábított a magasba.

A Bregyótól pár perc sétára a vizes sportok egy ágával ismerkedhetett a közönség: a Vitál Club Sportegyesület a Sportmajális egész ideje alatt a Csónakázó-tónál várta az érdeklődőket, családi és tengeri sporteszközöket, csónakokat lehetett kipróbálni biztonságban, hozzáértők felügyelete mellett.

A Sportmajálison a Székesfehérvárra települt NATO-alakulatok közül bemutatkozott a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság is. A katonák játékos foglalkozásokat tartottak gyerekeknek, aki akart, kaphatott – lemosható – tetoválást a karjára, de rajzolhattak is az egyenruhásokkal. A vállakozó kedvűek felpróbálhatták a felszereléshez tartozó golyóálló mellényt, a hátizsákot és a sisakot is: jelentjük, volt, aki nagy dicséretet kapott a katonáktól, hiszen ebben a nehéz öltözékben még négyütemű fekvőtámaszokat is képes volt csinálni.

A Sportamájálison idén is volt streetball, a kosárlabda pályán folyamatosan zajlottak a meccsek: gyerek, utánpótlás és felnőtt korosztályt is láttunk játszani, mindkét nemben. Ezzel párhuzamosan görhoki tornát is rendeztek, a hat csapat mérkőzései után a közönség ezt a sportágat is kipróbálhatta. 

Fotó: Kiss László (ÖKK) és Lőrincz Miklós


 

,