Hírek

„Az animációs rajzszakkör a legjobb az egész világon”

2023. augusztus 25.   SZKKK  

Rengeteg közös élménnyel, rajzzal, makettel és persze számos animációs filmmel zárult pénteken az idei Animóka animációsfilm-készítő tábor a Kertalja utcai Felsővárosi Alkotóházban. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) által szervezett művészeti táborban a klasszikus animációs filmek készítésének alapjaival ismerkedhettek meg a 9–16 éves diákok.

Évről évre kiderül, hogy a gyerekek nemcsak nézni, de készíteni is szeretik az animációs filmeket, mégpedig hagyományos módon, kézzel rajzolva, aztán pedig kockáról kockára mozgatva a hátterek előtt a papírfigurákat – vagy épp a 3D-s alakokat. Ebben az esztendőben is minden férőhely elkelt az SZKKK táborába: többen már visszatérő táborozók voltak, ők gyakorlati tapasztalattal fogtak neki a munkának, és segítették az újoncokat az alkotásban.

Az idei tábor témája a madarak voltak, ebben a témakörben születtek az alkotások Debreczeni Katalin grafikusművész irányításával. A táborvezetőnek idén is voltak egyetemista „segédjei”: Gyarmati Bálint, Rechner Veronika és Rechner Rebeka fogta össze a gyerekek munkáját. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tábor első napján dr. Székely Sándor etológus tartott előadást a gyerekeknek a baglyok világáról, és ez adott is ihletet a munkához – a számos madárhős, hősmadár és más madarak között a bagoly is feltűnik az elkészült alkotásokban. A filmeket rövidesen közreadjuk honlapunkon.

„Kreatív és vidám” – válaszolták a gyerekek a tábor végén szokásos „Milyen volt?” kérdésre, és többen is mondták, hogy jövőre is szívesen jönnek, és azt is jelezték, hogy örömmel beiratkoznának az SZKKK Fürdő sori központjában működő Animono Animációsfilm-készítő Műhelybe. Nos, ennek semmi akadálya, a szakkör szeptember végétől csütörtökönként 15 órától tartja foglalkozásait a Fürdő sor 3-ban.

Mi mással is zárhatnánk ezt a tábori beszámolót, mint az egyik képkockán gyerekkézírással olvasható felhívással: „Az animációs rajzszakkör a legjobb az egész világon! Gyertek ti is, gyerekek, Kati néni tartja!”

Fotó: Fiáth Beáta


 

,