Hírek

Elkezdődtek az Aranybulla Művészeti Napok

2023. augusztus 25.   ÖKK  

Az opera jegyében kezdődött meg az idei Aranybulla Művészeti Napok háromnapos rendezvénysorozata pénteken este az Öreghegyi Közösségi Házban. A Budapest Opera Lounge, vagyis Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos operaénekesek, valamint Oláh Krisztián zeneszerző, zongoraművész „lazán exkluzív” műsorával indult a program, ezt Velich Rita jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész A szellem misztériuma című kiállításának megnyitója követte – az est opera fine dininggal zárult, Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos operaénekesek, valamint Székely Attila zongoraművész közreműködésével.

Több mint húsz éve, az Öreghegyi Közösségi Ház egykori legendás igazgatója, Tóth István ötlete nyomán kezdték el szervezni az Aranybulla Művészeti Napokat. Az idei rendezvényen hagyományosan kiállítás nyílt, a színpadot pedig zenés produkciók vették birtokba.

A kiállításmegnyitó előtt a Budapest Opera Lounge, vagyis Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos operaénekesek, valamint Oláh Krisztián zeneszerző, zongoraművész műsorának lehetett részese a közönség: barokk áriák, francia sanzonok és nápolyi dalok csendültek fel az intézmény kertjében.

Az Aranybulla Művészeti Napok keretében nyílt meg Velich Rita Jászai Mari-díjas jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész A szellem misztériuma című kiállítása. Velich Rita, a Magyar Állami Operaház jelmeztervezője számos budapesti és vidéki színházban dolgozott, munkásságában meghatározók a zenés színházi és táncdarabok – többek között olyan nagy sikerű musicalek jelmezeit tervezte, mint a Mozart!, az Elisabeth vagy a Rómeó és Júlia, és ő tervezte a Bánk bán operafilm jelmezeit is. Fehérvári kiállításán a Turandot, A bajadér, a Veled, Uram!, a Macbeth, a Varázsfuvola, az Aida és az István, a király produkciókhoz készült jelmezeiből látható válogatás.

Velich Dóra Teo művészetét változatos technika- és anyagalkalmazás jellemzi. Munkásságában kiemelkedő jelentőségűek a keleti ihletésű művek, illetve a modern természettudomány és a művészet kapcsolatát kutató, a fizika és a csillagászat jelenségei által inspirált munkák.

A két alkotó tárlatát Csáji László Koppány író, kulturális antropológus, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója nyitotta meg, előtte Lantos Zoltán hegedűművész, majd a Székesfehérvári Balett Színház táncművészei adtak rövid műsort. A kiállítás október 7-ig látogatható, hétfőtől péntekig 15–19 óráig. A megnyitó után gyertyafényes, opera fine dininggal folytatódott az este.

A zene nem hiányzik majd a szombati kínálatból sem: történetek, versek, dalok hangzanak el Beck Zoltán énekes-gitáros, dalszerző és Vecsei H. Miklós színművész 20 órakor kezdődő Kártyajáték című estjén. Az Aranybulla Művészeti Napok zárásaként vasárnap este nyolckor a Soulwave lép színpadra. Az indie és folk hatásokkal rendelkező magyar alternatív-rock zenekar dalait lélekemelő monumentalitás jellemzi; nagyívű refrének, metaforikus dalszövegek, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva.

Az Aranybulla Művészeti Napok szombati és vasárnapi programjaira ingyenes a belépés.

Szöveg és fotó: Bácskai Gergely (ÖKK)


 

, ,