Hírek

Keleti végeken: megnyílt az idei Aranybulla Művészeti Napok tárlata

2022. augusztus 26.   SZKKK  

A csütörtöki felvezető kertmozis este után fotókiállítással és koncerttel folytatódtak az Aranybulla Művészeti Napok programjai az Öreghegyi Közösségi Házban. Keleti végeken címmel Kiszely Krisztián fotográfus páratlan szociofotóiból nyílt tárlat, majd Barabás Lőrinc trombitás-zeneszerző Live Act koncertjével folytatódott az este. A programsorozat vasárnap estig tart.

A debreceni születésű Kiszely Krisztián a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, Székesfehérváron végezte el a fotós szakiskolát, majd az Iparművészeti Egyetemen diplomázott. 1991 óta folyamatosan fotóz, és tanít a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnáziumban. Képeit számos kiállításon bemutatta, munkáját több díjjal is elismerték.

A tárlat megnyitóján elmondta: még az egyetemi évei alatt kapták a feladatot, hogy utazásaik során készítsenek szocio riportázs sorozatokat, a most kiállított képek ebből az időszakból származnak. Mintegy 40 fotót láthatunk, ami egyedi, eddig soha nem látott válogatás a művész több ezer darabos dokumentarista gyűjteményéből. A képek 1996 és a kézezres évek között az Alföldön, illetve Romániában – a Partiumban, Erdélyben, Székelyföldön és Moldvában –, valamint Törökországban készültek és sajátos módon fókuszálnak a mindennapi élet egy-egy pillanatára.

A kiállítást Zátonyi Tibor fotóművész, az alkotó egykori tanára és Kiszely Krisztián közösen nyitották meg egy spontán beszélgetéssel, bevonva a közönség tagjait is. A beszélgetés során az alkotó elmondta: a képek még a digitális korszak előtt készültek, vagyis a helyszínen még nem látta, csak sejtette, milyen lehet a filmre került fotó. Egy-egy 36 kockás filmtekercsből általában csak egy jó kép született – megesett, hogy egy utazásra húsz tekercs filmet vitt magával, és a végeredmény húsz jó kép lett. A tárlat szeptember 23-ig látogatható, hétfőtől péntekig 15 órától 19 óráig, vasárnap 9 órától 13 óráig.

A megnyitó után Barabás Lőrinc Live Act koncertjével folytatódott az este az az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében. A trombitás-zeneszerző a budapesti improvizatív zenei élet aktív szereplője, egyik mozgatórugója. Az elmúlt tíz évben klubestjei és formációi termékeny talajt biztosítottak a jazz és az elektronika határmezsgyéjén kísérletező rokonlelkek számára. Barabás Lőrinc a színpadon trombitával, billentyűkön, laptoppal és loop stationnel egyedül szólaltatja meg szerzeményeit – minden élő előadása egy-egy izgalmas utazás váratlan, modern, törzsi világokba.

A közösségi házat és kertjét a Méhkas Dia Project fényfestése díszítette ezen az estén. Az Aranybulla Művészeti Napok augusztus 27-én, szombaton Szőcs Henrik zongoraművész koncertjével, majd 28-án, vasárnap szintén 20.00 órától a Peet Project fellépésével folytatódnak.

Szöveg: Havasi Tímea (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: Kiss László (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

, ,