Hírek

Kalandok Nagy Lajos király korában

2023. augusztus 15.   SZKKK  

A Szent István Király Múzeum több programmal is várja a Székesfehérvári Királyi Napokra érkező vendégeket: múzeumpedagógiai foglalkozások, kiállítások, népzenei, jazz és popzenei koncertek várják az érdeklődőket a hét folyamán. Hétfőn délelőtt az érdeklődő családok Nagy Lajos király idejében kalandozhattak a Nemzeti Emlékhelyen, a Rendház épületben pedig saját rózsaablakot készíthettek az ügyes kezűek.

Jánost, a patkoló kovácsot szomorú esemény híre hozta Fehérvárra: Nagy Lajos király leánya, Katalin hercegnő meghalt, az ő búcsúztatására érkezett a koronázóbazilikába a mester, aki szóba elegyedett az arra járó „idegenekkel” – mindjárt meg is tanította nekik, hogyan illik köszönteni a nemes urakat és hölgyeket. Elmesélte azt is, hogy szolgált a király seregében és tisztelet jeléül jött el, hogy osztozzon a gyászában. A kovácsmester a fenséges bazilika épületéről, történetéről is beszélt. A hercegnő sírjánál egy nemes udvarhölgy, a Katalin egykori dajkája fogadta a látogatókat, aki a királyi család mellett eltöltött éveiről mesélt, de például a pergament felváltó papír, az írás és olvasás fontosságáról is szólt a vendégeknek. A múzeum Rendház épületének árnyékos udvarán a kézműveskedni vágyók alkothattak – nem is akármit: saját rózsablakot, rozettát készítettek a kisebb és nagyobb gyerekek fekete kartonpapírból és áttetsző, színes műanyag lapokból a múzeum munkatársainak segítségével. A múzeumpedagógia foglalkozások szombaton, augusztus 19-én is várják a családokat a helyszíneken.

„Szervusz, kedves barátom/ Téged hívlak táncba” – muzsikától, énekszótól volt hangos délután az Országzászló tér, ahol Kneifelné Laczkó Kriszta és a Szedtevette zenekar várta a gyerekeket. A Királyi Játéktér gyermekjátszó táncháza mindig nagy siker, tavaly az eső sem tudta elriasztani a résztvevőket, a Zenepavilonban és együtt játszottak, énekeltek, táncoltak a kis vendégek. Most viszont ragyogó időben, a patak hűsítő vizét is kihasználva töltötték együtt az időt. Az aprócska tipegők a nagyobbacska, óvodások és kisiskolások mellé hétfőn „profik” is csatlakoztak: az Alba Regia AMI Derce csoportjának tagjai mutatták meg a kicsiknek, hogyan is csinálják ezt a „nagyok”. A jó hangulatú foglalkozáson boldogan pocsoltak, „mostak” a gyerekek, mindannyian nagyon élvezték a gólyás-békás játékot is, a végén pedig olyan ügyesen táncoltak – együtt és párokba rendeződve is –, hogy a téren éppen arra sétálók is megálltak és  élvezték a táncházi hangulatot a gyerekekkel.

A Királyi Napok Folkfesztivál hétfői programjában a Táncházban az Alba Regia Táncegyüttes Mesenép című táncjátékát mutatták be, este az Aurevior. adott telt házas koncertet, majd a Tilinkó zenekar táncházában mulathattak a vendégek. A Zichy-színpadon ezen az estén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes repítette el a közönséget a Kárpát-medence tájaira: csárdás, erdélyi magyar és cigány táncok, a virtuóz legényes – az előadás minden percét öröm volt látni. A Kárpátok visszhangja című produkció ismét bizonyította, hogy a magyar néptánc gyönyörű, érzelemgazdag világában minden alkalommal szívet melengető élmény elmerülni. 

Fotó: Kiss László (ÖKK), Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

További képeink  »

 


 

,