Hírek

A Szépséges Mezőséggel zárult a folkfesztivál

2023. augusztus 15.   SZKKK  

A Királyi Napok Folkfesztivál nagyszínpadi műsora a Duna Művészegyüttes produkciójával zárult kedden este: a Szépséges Mezőség című előadás az erdélyi Mezőség népművészetéről készült. 

A mintegy 300 települést magában foglaló kulturális tájegység kitüntetett helyet foglal el a népművészetet kedvelők és művelők körében egyaránt. A területen a magyar, román, cigány és szász kultúra összefonódása különösen gazdag és színes tánc- és zenekultúrát hozott létre – az előadás ezt a fajta multikulturalitást állította a középpontba. Az 1957-ben megalakult Duna Művészegyüttes 26 fős tánckarból és 6 tagú népi zenekarból áll, a művészek fontos céljuknak tekintik, hogy széles körben felkeltsék az érdeklődést a néptánc iránt, és ráébresszék a nézőket a műfaj sokszínűségére és kifejező erejére. Székesfehérváron visszatérő vendégnek számítanak a város összművészeti fesztiválján. 

A délután során két páratlan időszaki kiállítás nyílt meg a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, a Székesfehérvári Királyi Napokhoz kapcsolódóan. A „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című tárlat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül mutat be válogatást, míg a „Katonazenészek – zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig” című fotókiállítás által a magyar katonazene történetét ismerhetjük meg. A kiállítások december 3-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogathatóak.

Délután ismét gyerekzsivajtól volt hangos az Országzászló tér: a Szedtevette zenekar és Kneifelné Laczkó Krisztina újra táncba, pontosabban gyermekjátszó táncházba vitte az apróságokat. Körjátékok, párválasztó játékok, mondókák szerepeltek a gyerekjátszó programjában.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 

 


 

,