Hírek

A legfiatalabbak a legmobilisabbak

2023. szeptember 22.   SZKKK  

Az Európai Mobilitási Hét zárónapján ismét kismotoros-kisbiciklis ovisok vonultak fel a Gáz utca lezárt szakaszán, és az általános iskolás korosztály is megmérkőzött a Legmobilisabb osztály címért. A nyolc jelentkező közül idén a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 4. b osztályának diákjai, a Hot Wheels csapata nyerte meg a vetélkedőt. A győztes osztály jutalma az elismerő cím mellett a Damniczki cukrászda által felajánlott torta és egy százezer forintos Decathlon ajándékutalvány.

Óriási üdvrivalgással, ugrálva, tapsolva, egymást ölelgetve örültek a Teleki negyedikesei, amikor a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője, Igaz Krisztina kimondta a csapatuk nevét. A verseny nagyon szoros volt, a nyolcadik helyezettet sem túl sok pont választotta el az elsőtől – hangzott el az eredményhirdetésen, ahol valamennyi csapat emléklapot vehetett át. A győztes, a versenyen elejétől a végig nagyon lelkes negyedikes osztály a Damniczki cukrászda által felajánlott tortát és a százezer forintos Decathlon ajándékutalványt egy későbbi időpontban veszi majd át a Városházán.

Az immár évek óta hagyományos vetélkedőn a győztesek mellett a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola egy másik osztállyal, a 6. cével is képviseltette magát. Mellettük a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 7. b, a Németh László Általános Iskola 5. a és 8. a, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola 6. b és 7. b, valamint a Kossuth Lajos Általános Iskola 7. a osztályának diákjai járták végig a nyolc állomást. A gyerekek többek között kerékpáros kvízt töltöttek ki; közlekedési szituációkról döntötték el, kinek lenne azokban elsőbbsége; csoportosították, illetve kockákból rakták ki a közlekedési táblákat; felsorolták, mi minden kell egy szabályosan felszerelt kerékpárra és az akadálypályán rögtön meg is mutatták, milyen ügyesen használják azokat.

Az egyik állomáson a Gaja Környezetvédő Egyesület játékosan mutatta be a komposztálást, itt ehhez kapcsolódó kérdésre kellett válaszolni; egy másikon pedig a Depónia Nonprofit Kft. kabalafigurája, Gyűjti társaságában a szelektív hulladékgyűjtésről szereztek ismereteket és bizonyították tudásukat a gyerekek.

A végső összesítésbe az is beleszámított, hányféle eszközzel érkeztek az osztályok a vetélkedő helyszínére, a Németh László iskola előtti térre. Ami azt illeti, igen szépen teljesítettek: a diákok rollerekkel, biciklikkel, gördeszkákkal, a lábukon görkorcsolyával sorakoztak a számlálást végző szervezők előtt – demonstrálva a nap lényegét, azt, hogy autó nélkül is van élet, az alternatív közlekedési eszközök használata pedig hozzájárul a környezetünk védelméhez. 

Ehhez persze a legkisebbek is hozzátették a maguk részét: a nagyok előtt idén is az övék volt a terep, azaz a rendezvény idején csak nekik fenntartott szakasz a Gáz utca úttestjén. A színes lufikkal feldíszített kismotoros-kisbiciklis menet tíz órakor indult, a Szent Imre ovisai mellett a Rákóczi Utcai Óvoda csoportjai vonultak fel rendőri felvezetéssel és a járókelők mosolyától kísérve. Az apróságok olyan jól érezték magukat, hogy még a felvonulás után is hosszasan bicajoztak körbe-körbe az iskola előtt, a bekerített focipályán.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Lőrincz Miklós és SZKKK

 


 

,