Hírek

„Mese, mese, mátka, pillangós madárka…”

2023. szeptember 30.   SZKKK  

Minden a meséről szólt szombaton délelőtt a Felsővárosi Közösségi Házban a Népmese napján: a szegénylegény kalandjainak végére érve a nagyteremben igazi lakodalmas hangulat kerekedett a gyermekjátszóban, aztán Lóri bácsi meséit hallgatva megpihent kicsit a közönség, de csak épp annyira, hogy az udvari játékokat is kipróbálhassa. Volt aztán még gyerekszínház is, és bent is sok játék: társasozni és kártyázni is lehetett – persze, hogy a népmesékhez kapcsolódva.

Mese, mese, mátka, pillangós madárka – az ismert, kedves mondókával „melegítettek” a gyerekek és a szülők, nagyszülők a gyermekjátszóban, ahol Kneifelné Laczkó Kriszta varázsolta el percek alatt a kis közönséget. Népmese, néptánc együtt jár – és tényleg: a Szedtevette muzsikája kíséretében „indult” vándorútra a népmesék szegénylegénye, hogy a három próbát kiállva a végén meglelje a királylányt és meg is házasodjon vele. A gyerekek lelkesen szaladgáltak, kergettek – sárkány helyett – békát, átbújtak az aranykapun, megtalálták a királylányt és a végén fergeteges lakodalmat csaptak. Sokan voltak e foglalkozás elején és csak egyre többen jöttek: anyukák, apukák, nagyik is bekapcsolódtak a játékba, a táncba, egészen apró legénykék és leányok bátran forogtak a kör közepén is, nem csak anya/apa kezét fogva.

Jól elfáradt mindenki, jól is esett kicsit megpihenni a színes babzsákokon és csak hallgatni, ahogy Csíki Lóránt mesemondó mesél. Aztán persze folytatódott a játék: bent Farkas L. Rozália tanár, népi játszóházi foglalkozásvezető, meseíró várta az érdeklődőket, akik kipróbálhatták a magyar népmesékből készült társasjátékokat; kint az udvaron pedig a célba dobás, gólyalábazás keltette fel a gyerekek figyelmét, de sokan igyekeztek célba juttatni táblán a kötelekkel mozgatható katicákat is.

A Mesélő Bőrönd Társulat a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című mesét mesélte el a nagyobbacska közönségnek. A király ajándékot vesz lányainak, de a legkisebb kérését nem tudja teljesíteni, mert szóló szőlőt, mosolygó almát s csengő barackot nem talál sehol. Egy nagy fehér disznó segít rajta, cserébe neki ígéri legkisebb lányát – a mese végére, a gyerekek közreműködésével kiderült: nem is járt olyan rosszul a királylány a vőlegénnyel.

Fotó: Lőrincz Miklós és SZKKK