Hírek

30 éves a Kézenfogva Onkológiai Klub

2023. október 21.   ÖKK  

Fennállásának 30 éves jubileumát ünnepelte szombaton a Kézenfogva Onkológiai Klub a Felsővárosi Közösségi Házban. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban működő klub úttörőszerepet tölt be Székesfehérváron a daganatos betegségben szenvedők rehabilitációjában, testi-lelki gondozásában, egészségük megőrzésében, a tanácsadásban és szakmai programok szervezésében.

A Kézenfogva Onkológiai Klub 1993-ban alakult meg Székesfehérváron, a Rákbetegek Országos Szervezetének 53. tagszervezeteként. Alapítója dr. Cseh József főorvos volt, vezetője pedig 27 éven keresztül Habi Józsefné. Később dr. Cseh József létrehozta a Rák Ellen Fejér Megyében és Térségében Alapítványt, amely folyamatosan támogatja a Klub működését.

Fekete Ildikó, a Kézenfogva Onkológiai Klub vezetője a jubileumi ünnepségen kiemelte, hogy 30 éve sikeresen működik a Klub, amely kiemelten fontos szerepet játszik a Székesfehérváron és térségében élő daganatos betegek ellátásában, lelki és testi rehabilitációjában. „Harmincéves működésünk ékes bizonyítéka annak, hogy a klub létezése nagyban segíti beteg klubtársaink életminőségének javulását” – fogalmazott.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntőjében arról szólt, hogy a betegklubok olyan feladatokat teljesítenek, amelyeket az állami egészségügy idő és energia hiányában már nem ölel fel. Hozzátette, hogy a klubokban aprólékosan követik az emberek testi és lelki felépülését, társaságot adnak, és az azonos betegségekben szenvedők rendszeresen megbeszélhetik sorstársaikkal problémáikat. A tanácsnok köszönetet mondott azért is, hogy évek óta együtt dolgozhat a Kézenfogva Onkológiai Klub tagjaival, akik rendszeres résztvevői a rózsaszín felvonulásoknak is, ahol tanácsot adnak és lelkesítenek, példát mutatnak a többi betegklubnak. Östör Annamária az ünnepség keretében átadta a klub képviselőinek Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának emléklapját is. 

Dr. Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke a jubileum alkalmából kiemelte, hogy a Kézenfogva Onkológiai Klub tagjai 30 éve hirdetik ebben a városban az élet, a remény és az emberi méltóság értékét. „Egy olyan időszakban, amiben ma élünk, amikor a világunkat annyi nyomorúság sújtja, hitet tenni a jövő mellett bátor tett. Különösen olyan embereknek, akiknek az emlékezés mást is jelent, mert amikor emlékeznek, akkor felidézik, hogy min mentek keresztül. Vannak olyan emberek, akik azt mondják, hogy ők nem akarnak emlékezni, szeretnék az egészet elfelejteni, és ezt a döntésüket senkinek sincs joga kétségbe vonni. Ugyanakkor ma olyan embereket látok itt, akik úgy döntöttek, hogy nem ezt az utat követik” tette hozzá.

Dr. Szabó János szerint a Kézenfogva Onkológiai Klub tagjai példát mutatnak, hogyan lehet tartós, egészséges, teljes életet élni egy ilyen betegség után is, és példát mutatnak azzal is, hogy sebzettségüket úgy tudják megélni, hogy azzal erőt adnak másoknak is.

Az ünnepségen részt vett Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről Deák Lajosné, dr. Kovács Zsoltné és Földi Zoltán önkormányzati képviselő is. Az ünnepi műsorban Buch Tibor „Pro Theatro”-díjas színművészt hallhatta a közönség, aki népszerű operettslágereket énekelt. 

Szöveg: Gáspár Péter (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK)