Hírek

Időtöredékek a falakon

2023. október 14.   SZKKK  

Egy ismeretlen családi fotóalbum képeinek transzformálásával egy ismeretlen személy ismeretlen élettörténetének nyomait mutatja be Hegedűs 2 László Munkácsy- és Balázs Béla-díjas vizuális művész: a szombaton nyílt, Az eltűnt expozíciós idő nyomában című tárlat az Öreghegyi Közösségi Házban látható november 4-ig.

Különös óra fogadja a kiállítás közönségét a bejárati ajtó fölött: órák, percek nem számítanak, csak a másodpercek pörögnek rajta. Bent, a kiállítótérben viszont megállt az idő, családi pillanatok vannak kimerevítve a falakon.

„Az ócskapiaci sétáim során a tárgyak pásztázásakor egy családi fotóalbumon állt meg a szemem. Lapozgattam, nézegettem, magamhoz vettem, majd hazaérve beléptem a családi fotóalbum fényképeinek időterébe, ahol a család hangjai a képzeletben hallhatóak voltak, de minden más, ami látható volt, átváltozott. Egyedül csak egy lány arca maradt az időben változóan változatlan” – mondta előzetesen a falakon látható képsorozatról az alkotó. A képek lírai érzékenységgel, a hangok, színek, illatok, érzelmek vizuális képekbe illesztésével azt a technikát követik, amit az elbeszélő irodalom klasszikusa, a kiállítás címével megidézett Marcel Proust is alkalmazott Az eltűnt idő nyomában című regényében.

„Előttünk áll egy dokumentumsor, precízen, időrendbe állítva, évszámokkal ellátva, és mégsem mondhatjuk, hogy megismerjük a történetet” – mondta a tárlatot megnyitva Csanádi-Bognár Szilvia PhD művészettörténész, esztéta. Hegedűs 2 képköltészetének középpontjában egy nő élettörténete áll, egészen apró gyerekkorától érett felnőttkoráig. Itt megszakad az élettörténet rögzítése, és csupán az üres képsarkok jelzik, hogy a történet nem az utolsó felvételnél ért véget. A folytatás lehetséges verzióit Hegedűs 2 a szemlélőre bízza.

„Ennek a talált albumnak a helyezete nem sokban különbözik akármelyikünk élettörténetének elbeszélhetőségétől. Megszületett, diplomázott, házasságot kötött, elköltözött, megbetegedett, meghalt – bármelyikünkre igaz lehet” – mondta az esztéta, aki arról is beszélt, hogy mindenféle dokumentumokon, iratokon, fényképeken, videókon keresztül nyomot hagyunk a történelemben, de nem biztos, hogy ezekből az apró nyomokból valós élettörténet rakható össze.

A képeket nem egyszerűen az albumból kinagyítva láthatjuk: Hegedűs 2 továbbgondolta őket. „Az átalakítások révén a fotók érzelemmel töltődnek fel, így kerültek a képekre apró, színes kiegészítők: például virágok fejei, amelyeken keresztül illatok, színek szivárognak át, és ezzel az élettelen teret kitöltik, vagy így kerül tücsök a rétre, hogy a kirándulásnak hangja legyen” – hívta fel a figyelmet Csanádi-Bognár Szilvia egy-egy képi megoldásra.

A kiállítás november 4-ig látogatható az Öreghegyi Közösségi Házban, hétfőtől péntekig 15–19 óráig.


 

, ,