Hírek

Merész és feltűnő: Kerényi Virág kiállítása Öreghegyen

2024. március 29.   SZKKK  

Kerényi Virág divattervező egyedi, környezetbarát és limitált kiadású ruháiból, táskáiból, cipőiből nyílt kiállítás pénteken az Öreghegyi Közösségi Házban. A tárlatot Fodor Imre, a Duna tévé műsorvezetője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, közreműködtek a MÁV Szimfonikus Zenekar hegedűművészei, Ilosfai Csenge és Gál-Kerényi Dorottya.

Divattervező, jelmeztervező, stylist, a leginspirálóbb dizájnerek egyike: Kerényi Virág alkotásai valahol a művészet és a divat között helyezkednek el. Októberben, a Budapest Central European Fashion Week keretein belül mutatta be 2024-es tavasz-nyári ready-to-wear kollekcióját, amelynek minden egyes darabja merész és feltűnő – 2024-ben ő lett Az év divattervezője kategória győztese a GLAMOUR Women of the Year gálán.

„Ha az ember ruhákra gondol, úgy véli, hogy ezek nem feltétlenül olyan dolgok, amelyeket kiállítóteremben kell nézni, hiszen valójában használati tárgyak – de ez csak a fast fashionre igaz. Virág alkotásai kisszériás tervezői darabok, és ez ugyanolyan művészeti forma, mintha egy festő kiállítására jönnénk el, vagy elmennénk egy felolvasóestre, koncertre” – mondta a kiállítást megnyitva Fodor Imre, a Duna tévé műsorvezetője. – „Ha ezeket a ruhákat, képeket megnézzük, akkor – úgy vélem – meg lehet belőlük fejteni Kerényi Virágot, meg lehet tudni, hogy ő milyen ember. Itt nem hangjegyek, rímek vagy leírt gondolatok vannak, hanem ötletek, varrások, anyaghasználatok – és ezek mind az ő gondolatai.”

A megnyitót a MÁV Szimfonikus Zenekar hegedűművészeinek műsora színesítette: Ilosfai Csenge, a zenekar koncertmestere és Gál-Kerényi Dorottya, a zenekar II. hegedő szólamának vezetője az alkotásokhoz illő rövid duetteket játszott.

Kerényi Virág egyedi ruhái, táskái, kalapjai és fejdíszei a világ minden táján megállják a helyüket, a nemzetközi divatsajtó gyakran cikkez a munkásságáról. Azon kevés magyar designerek közé tartozik, aki alkotásaival hidat képez a művészet és a hordható divat között – ennek kapcsán Fodor Imre beszélt Kerényi Virág a tárlaton nem látható tréningruháiról is, amelyek szerinte egyszerűen arra csábítanak, hogy érezzük jól magunkat ezekben.

A kiállítás május 3-ig látogatható az Öreghegyi Közösségi Házban, hétfőtől péntekig 15–19 óráig, a belépés ingyenes.

Fotó: Lőrincz Miklós

 

 


 

, ,