Hírek

Kecskemétről érkezett az idei Lecsókirály

2023. október 1.   SZKKK  

Először vettek részt a Lecsófőző Vigasságon és mindjárt trónra is kerültek – Gedai Viktor vezetésével egy kecskeméti céges csapat lett az idei főzőverseny nyertese, a zsűri az ő mediterrán lecsójukat ítélte a legjobbnak. Több mint kétszáz csapat szorgoskodott vasárnap a Zichy ligetben és a környező utcákban, közülük hatvanan az ítészeknek is megmutatták főztjüket. A dobogósok mellett az eseményen hagyományosan díjazták a legdekoratívabb főzőhelyet, átadták a zsűri különdíját és a Sipi Kupát is.

Jót tett az egy hét halasztás a lecsófesztiválnak: bár vasárnap reggel még csípős időben kezdődött a pakolás, berendezkedés, de aztán napsütéses, szép idő köszöntött a családi, baráti társaságokra, akik között egyre több a visszajáró, a minden évben közösen „lecsózó” csapat. A bográcsokban idén is méretes adagok készültek, a korán érkező főzők a későn kelő ismerősökre is számítottak néhány adag étellel. Vasárnap több mint kétszáz csapat főzött, a harmaduk úgy döntött: a zsűrinek is megmutatja, mi készült náluk.

Ebben az évben hat ismert séf, Adamek Balázs, Barsch Tamás, Bóza Roland, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás várta a lecsókat a zsűrisátorban. Minden ételt pontoztak, így dőlt el, melyik lesz a legjobb húsz – ezek közül választották ki a dobogósokat és a különdíjast. A délutáni eredményhirdetésen ez utóbbi díjat egy családtagokból, barátokból álló társaság kapta, akik a B171-es helyen vegán lecsót főztek – rajtuk kívül más nem készített ilyet. A zsűri nevében értékelő Ulrich Tamás külön kiemelte, hogy kizárólag kerti zöldségeket használtak, és a lecsó tálalási módja is nagyon jól sikerült: melegen tartották az ételt, amelyet többféle paprikával díszítettek, roppanós házi töpörtyűt és padlizsánkrémet is tettek mellé.

A harmadik helyen szintén egy baráti társaság végzett, a B184-es helyen rotyogott a lecsójuk, a díjátadó után ők Medve csapatként mutatkoztak be. Az ezüstérmes a B195-ös főzőhelyen szorgoskodott, dr. Nyerges Zsolt végrehajtó irodájának csapata szabolcsi káposztás lecsóval nyűgözte le a zsűritagokat.

A legjobb lecsónak járó kupát, az ezzel járó Lecsókirály címet a kecskeméti Gedai Viktor érdemelte ki, 2023-ban az ő fejére került a korona. Céges csapatépítő programnak választották a Lecsófőző Vigasságot, először jártak a rendezvényen – tudtuk meg tőle, és a főzésben őt segítő feleségétől, Gedainé Szabó Viktóriától. Jövőre is visszajönnek a kupáért – ígérték a nyertes, mediterrán lecsó készítői, akik előbb egy hagyományos lecsót kezdtek főzni, ám azzal nem voltak elégedettek: volt még egy bográcsuk, abban főzték meg, mintegy másfél óra alatt a különleges fűszerekkel, padlizsánnal, szárított paradicsommal, savanyított caprival és olívabogyóval ízesített ételt. A tálaláshoz a bagettszeleteket megpirították a tűz fölött a rácson, és ezzel, no meg parmezánforgácsokkal díszítve vitték a különleges lecsót a zsűri elé. A csapat nyereménye a Fehérvár Travel Utazási iroda által felajánlott 100 ezer forint értékű utazási utalvány, a Koch’s Torma Kft. felajánlása, 2 hűtőtáska, amelyben szószok és szörpök találhatók, a Howmet-Köfém ajándékcsomagja, a csapat ezen kívül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ jóvoltából megkapta a 24-es főzőhelyet a jövő évi Lecsófőző Vigasságra.

A törzsfőzőknek járó Sipi Emlékkupát ebben az évben a B236-os főzőhely, a Hotel Vadászkürt, azaz Solti Tamás szállodavezető és csapata nyerte el, akik ugyancsak „régi motorosok”, hiszen már tíz éve rendszeresen résztvevői a lecsófesztiválnak. A legdekoratívabb főzőhely címét a Tálos Edit Alapítvány csapata érdemelte ki: nemcsak ízléses volt a B217-es főzőhely, de egy, a kompozícióba illesztett hegedűvel azt is megmutatták, zenészek állnak a bogrács mellett, a tavalyi oklevelük pedig bizonyította, szakácsnak sem rosszak.

Az eredményhirdetésen minden csapat emléklapot vehetett át, valamint ajándékokat is kaptak a következő felajánlóknak köszönhetően: Al-Ba Cook Főzőiskola, Alba Fehérvár KC, Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Aranyalma Cukrászda, Arconic-Alba Fehérvár, Art & Design – By Georgina Sturcz, Cornexi Food Kft., Csillagösvény Utazási Iroda, Digitalprint Média Kft., Fehérvár Travel Utazási Iroda, Festegess Timivel – Élményfestés Székesfehérváron, Howmet Köfém Kft., Koch’s Torma Kft., Székesfehérvári Balett Színház, Sóstó Látogatóközpont, Supratec Membrane Kft., Tourinform Székesfehérvár, Vörösmarty Színház.

Ahogyan minden évben, a főzők között most is utcazenészek muzsikáltak. A négy banda – Band of StreetS, Sopianae Brass, PTE Brass Band, New Orleans Marching Band – egymást váltva, több útvonalon járta be a területet. Ahol megálltak, ott táncra perdültek a csapatok, mindenki élvezte a zenét. A zenekarok közül három délután a színpadon is játszott, délelőtt pedig a Csimota zenekar jó hangulatú, a zenélésbe, éneklésbe a gyerekeket is bevonó műsorának tapsolhatott a szép számú hallgatóság.

A közönség – szintén hagyományosan – számos táncos produkciót is láthatott vasárnap, felléptek a Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület, a Step and Style Studio, a Dance Studio Nagy-Kuthy, a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület, a MissCsipop Dance és a Free Spirit növendékei. A Friendance Tánc- és Mozgásstúdió tagjai nemcsak bemutatóztak, de a hallgatóságot is felkérték salsázni. A Székesfehérvári Balett Színház társulata szintén megmozgatta a közönséget, egy rögtönzött koreográfiára táncolt kicsi és nagy a balettművészekkel.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Kerkay Zita és Lőrincz Miklós

További képeink, videóink a Fehérvári Lecsófőző Vigasság Facebook-oldalán »

 


 

,