Hírek

„Ország voltunk, nemzet lettünk”

2023. október 23.   ÖKK  

Csendes koszorúzással, majd a Mi, józsefesek című ünnepi előadással emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójára Székesfehérvár városa október 23-án. A város és Fejér vármegye vezetői, képviselői hagyományosan a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél helyezték el a koszorúikat. Ezután a Városház téren folytatódtak az események dr. Cser-Palkovics András polgármester emlékező beszédével és a Ciszterci Szent István Gimnázium Fejér Holló Diákszínpadának produkciójával, amely óriási sikert aratott a téren összegyűlt nagyszámú közönség körében.

„Hosszú, békés éveken át az október huszonharmadikai megemlékezések a történelem felidézéséről, megelevenítéséről szóltak. 2023-ban ott tartunk, hogy évek óta azt érezhetjük: a történelem nagyon is velünk van, sorban következnek be eget és földet rengető események, a történelem nem költözött a könyvek lapjaira, ma is történelemben élünk” – mondta emlékező beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester, majd hangsúlyozta: az ’56-os forradalom egyik első és legfontosabb tanulsága, hogy az igazi erő a kis közösségekben rejlik, ezt mutatja be a ciszterci Fejér Holló Diákszínpad előadása is.

A város hagyományaihoz hűen idén is fiatalok idézték meg a forradalom sorsfordító napjait és a székesfehérvári eseményeket, azokat a személyeket, akik életüket adták a szabadságért és azokat a jelentős helyeket, ahol ma is nap mint nap járunk, mint például a Városház tér, amely fontos helyszíne volt a szabadságharcnak.

Idén a Ciszterci Szent István Gimnázium, az egykori József Attila Gimnázium diákjainak szemszögéből nézve elevenedtek meg az események, innen az előadás címe: Mi, józsefesek. A néhai fiatalok mai utódai, a Fejér Holló Diákszínpad tagjai játszották el és élték újra az ’56-os történéseket. A darabot Matuz János, a Szent István Király Múzeum művészeti intendánsa írta, a szöveget az 1957-ben végzett józsefes lányosztály egyik tagja, dr. Horváth-Szűcs Ilona személyes emlékei alapján egészítette ki az előadást rendezője, Ferenczy Noémi, a diákszínpad vezetője.

A darab a főszereplő, Gerő és diáktársai személyes során keresztül mutatta be a forradalom alakulásához vezető magyarországi eseményeket, a fővárosi és fehérvári történéseket, majd a szabadságharc kitörését, egymásba szőve a múltat és a jelent a látvány- és hangzó elemek, illetve a jelmezek segítségével. A történetben életre kelt Hegedűs István öttusázó is, akit 1956. október 24-én hajnalban, éppen edzésre tartva ért halálos lövés Budapesten.

„Égig érő, örökké tartó gátakat ember nem építhet, pláne nem, ha hazugság, aljasság és terror tégláiból épülnek a falak!” – hangzott el az előadásban, melynek során a drámai eseményeket megidéző, korabeli székesfehérvári, fotókat és Budapesten készült forradalmi felvételeket is láthattak a nézők. A produkció nagy sikert aratott, a közönség hatalmas vastapssal jutalmazta a Fejér Holló Diákszínpad előadását.

Szöveg: Havasi Tímea (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,