Hírek

Forralt bor, zsíros kenyér, tánc és zene

2023. november 25.   ÖKK  

A szombati Katalin-napon a téli hideg ellenére is megtelt élettel a Liszt Ferenc utca és Kati néni szobrának környéke. A hagyományoknak megfelelően ugyanis névnapjuk alkalmából jó hangulatú rendezvénnyel köszöntötték a város Katalinjait, köztük Székesfehérvár leghíresebb Kati nénijét.

Kati néni szobrát több mint húsz évvel ezelőtt, 2001. november 25-én avatták fel a Liszt Ferenc utcában. A szobor több éves kálvária után foglalhatta el méltó helyét, végül pedig egy szavazást követően, a közvélemény nyomására helyezték el jelenlegi helyére az országszerte híres szobrot. Szép hagyomány, hogy az évfordulón nem csak a szobor elhelyezését, de a város Katalinjait – továbbá valamennyi hölgyét – is megünneplik a Belvárosban. A szokásoknak megfelelően idén is zenés-táncos rendezvény részese lehetett a közönség a Tilinkó zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja, a Rőzse Néptáncegyüttes, a Sziget Néptánc Egyesület, valamint a Vasas Művészegyüttes Obsitos csoportja közreműködésével.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester külön köszöntötte a jelenlévő Katalinokat és a híres fertályos asszony szobrának jelentőségére emlékeztette a résztvevőket: „Érdemes minden évben emlékeznünk, hogy az ő személyisége és amit üzen, az élő hagyománya Székesfehérvárnak” – fogalmazott a polgármester, aki szerint Kati néni szobra minden olyan embert jelképez, aki a szürke hétköznapokon és ünnepnapokon is működteti a várost. Hozzátette, hogy Kati néni hagyománya azért is él, mivel legyen szó bármilyen időjárásról, évről évre szép számban jelennek meg az ünneplők a Liszt Ferenc utcában. A városvezető megköszönte a résztvevő művészeknek, egyesületeknek a közreműködést, valamint mindenkit arra buzdított, hogy ha hétköznap erre jár, a hagyományt éltetve simogassa meg a Kati néni orrát.

„Kati néni szobra üzenetül adja számunkra, hogy példaértékű kell legyen a szorgalom, az állhatatosság és a munkába vetett hit. Kissé meggörnyedt alakjával talán sugalmazhat fáradtságot és megtörtséget, de a mélyen ülő gombszemek, valamint a csintalan mosoly másról is árulkodik. Talán arról: jó élni, a mindennapok nehézsége ellenére is” – fogalmazott köszöntőjében Földi Zoltán. Felsőváros önkormányzati képviselője elmondta, Kati néni szobra generációkon átívelő tanításokat hordoz, alakja a mindennapokban számtalan élethelyzetet látott már az utcában, legyen az öröm, bánat, ünneplés vagy szomorkodás.

A köszöntők után Vargha Tamás országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán önkormányzati képviselő közösen helyezték el az Önkormányzat virágcsokrát Kati néni szobránál, majd virággal köszöntötték a jelenlévő hölgyeket. Az ünnepség zárásaként a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete látta vendégül a megjelenteket zsíros kenyérrel, forralt borral, meleg teával, valamint almával és a hagyományos, felsővárosi savanyú káposztával. A szórakozás a Liszt Ferenc utca után a Táncházban folytatódott, ahol Katalin-napi bált rendeztek.

Szöveg: Józsa Dávid (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK)


 

,