Hírek

Katalin-nap köszöntővel, bállal

2022. november 25.   SZKKK  

November 25-e Katalin napja. Székesfehérvár hagyományaihoz híven idén is a Liszt Ferenc utcában, Kati néni szobránál köszöntötte a név viselőit egy szál virággal, a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület pedig forralt borral és harapnivalóval kínálta a vendégeket. A műsort a Tilinkó zenekar és néptánccsoportok szolgáltatták, akik fáklyás felvonulással a Felsővárosi Közösségi Házba invitálták az egybegyűlteket, hogy bállal koronázzák meg Katalinok ünnepét.

Kati néni szobra, az egykori „fertályos asszony”, Molnár Imréné Boda Katalin emlékét idéző alak Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége: a Liszt Ferenc utcában járókra mosolygó Kati néni ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások. A helyszín hosszú ideje minden november 25-én este megtelik: az itt rendezett hangulatos Katalin-nap az elmúlt évtizedek alatt a város egyik legkedvesebb ünnepévé lett.

Idén is ide várták a szervezők a fehérváriakat: 17 órakor Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes és Földi Zoltán, Felsőváros képviselője egy szál virággal köszöntötte a név viselőit, a vendégeket pedig forralt borral és harapnivalóval kínálta a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület. Természetesen most is szólt a zene, és volt tánc is: a Tilinkó zenekar muzsikájára a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja, a budapesti Ágról Ágra Néptáncegyüttes, a Csepeli Öreg Táncosok Együttese, a Litér Szárazág, a ráckevei Rőzse Táncegyüttes és a Vasas Művészegyüttes Obsitos Csoportja ropta.

A belvárosi ünnepség után fáklyákkal indultak a táncosok és a vendégek a Felsővárosi Közösségi Házba, ahol Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi Központ igazgatója és Földi Zoltán képviselő köszöntötte a megjelenteket. A színpadon a bál nyitányaként a belvárosban látott csoportok egy-egy koreográfiát mutattak be a Szedtevette zenekar kíséretével.

Ezután kezdetét vette a Katalin-napi bál, amelynek része volt egy kis táncházi mulatság, majd – mert a néptáncosok is szeretnek modern zenékre bulizni – DJ Kiss Attilával szórakozhattak a vendégek hajnali egy óráig.


 

,