Hírek

Örömvasárnap a Városház téren

2023. december 17.   SZKKK  

Ezüsvasárnap fellobbant a harmadik gyertya lángja a város adventi koszorúján: a gyertyát dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző és Brunner Vilmos lelkipásztor gyújtotta meg. Az ünnepi pillanat előtt a Sing for Joy kamarakórus adventi koncertjének lehetett részese a közönség, utána pedig Beretka Ádám énekes-zeneszerző vette birtokba az Adventi színpadot. A város élő adventi kalendáriumának mai meglepetése Leonard Cohen világslágere, a Hallelujah volt, ezt Tóth Boróka hozta el a Városház térre.

Már csak egy hét választ el bennünket a karácsonytól. Ezüstvasárnap is megtelt a fehérvári Belváros: a járókelők utolsó pillanatos ajándékokat válogattak a vásárban és a nyitva tartó üzletekben, vagy csak sétáltak a hangulatos karácsonyi fények, díszek között. Sokan kortyolgattak forralt bort, forró teát, a kürtös kalácsokat kínáló helyek előtt hagyományosan hosszú sorok kígyóztak.

Ugyancsak sokan játszottak Falvay Miklós médiaművész hóembereivel a Varkocs-szobornál. Az interaktív kinect játék szerencsére többszemélyes, így többen is versenyezhetnek a pontvadászatban.

A Városház téri ünnepi program a sokak által várt ablaknyitással kezdődött: a város élő adventi kalendáriumának mai meglepetése Leonard Cohen világslágere, a Hallelujah volt, ezt Tóth Boróka hozta el a Városház térre. A színpadon az első fellépő a Sing for Joy kamarakórus volt Burján Orsolya vezényletével. A Sing for Joy hat éve alakult lelkes, amatőr, de kiváló énekesekből, akiket az éneklés öröme köt össze. Repertoárjuk a reneszánsztól napjaink kórusmuzsikájáig terjed, az adventi koncerten a kedvenc karácsonyi dalaikat adták elő középkori kanciótól az angol carolokon át napjaink népszerű dallamaikig. Hangulatos, széles zenei repertoárt felvonultató koncertjüket követően lobbant fel a harmadik gyertya lángja a város adventi koszorúján.

Dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző a gyertyagyújtás előtt felidézte, hogy a harmadik gyertya különleges, hiszen ez az egyetlen az adventi koszorún, amely rózsaszín, és az örömet jelképezi. Az örömet, amiért Jézus eljövetele közeleg. Brunner Vilmos református lelkipásztor az örömvasárnapon arról is szólt, hogy Jézus letette és odaadta az életét az eltéved gyermekeiért, hogy feltámadás legyen ott, ahol eddig csak halál volt, hogy békesség legyen ott, ahol eddig harc és ellenségeskedés uralkodott és megbocsátás legyen ott, ahol eddig harag és sötétség honolt. „Jézus ma is befogadható, ma is köztünk él. Az ő hatása a kétezer éves történelemben példa nélküli. Akik befogadták, akik hittek benne, akik közel kerültek hozzá, azok békességet, szeretetet találtak, életük megváltozott” – fogalmazott a lelkipásztor.

A gyertyagyújtás után Beretka Ádám énekes-zeneszerző lépett a közönség elé, aki 2020 óta foglalkozik komolyabban a zenével. 2021 májusában megjelent Elvesztem című első dalát a Petőfi Rádió mutatta be, és azóta további dalai is szerepelnek a rádiók játszási listáin. Abban ez évben az Öröm a zene martonvásári és a Dunakanyar Hangja versenyeken különdíjat nyert. 2022-ben bekerült az X-Faktor legjobb 12 versenyzője közé, ByeAlex élő show-s csapatába. Különleges dalaival hamar a közönség szívébe lopta magát, egyik legnépszerűbb közülük a Fekete rózsa, mely kiemelkedően teljesít a TikTokon és a Spotify-on egyaránt. Fehérvári műsorában Kerekes Pál működött közre zongorán.

Szöveg: Gáspár Péter (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós


 

,