Hírek

Barangolás a Kárpát-medence népzenéjében

2024. január 26.   SZKKK  

Népdaloktól és népzenétől volt hangos pénteken délután az Öreghegyi Közösségi Ház: a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny második területi válogatója Székesfehérváron zajlott. Az eseményen fehérvári és móri diákok álltak a szakmai zsűri elé.

Egészen kicsi és középiskolás korú versenyzők is érkeztek a rangos népzenei megmérettetésre: ezen a válogatón fehérvári és móri szóló énekesek, éneklőcsoportok és egy hangszerkíséretes éneklőcsoport, összesen kilenc produkció mutatkozott be a szakmai zsűri – Husi Gyula népzenész, népzene-pedagógus, hangszerkészítő; Nádasdy Fanni népdalénekes, népzene-pedagógus és Páll Éva népzenész, népdalénekes, népzene-pedagógus – előtt.

„Mikor lesz adásban?” – kérdezte nagyon profin a földből alig kilátszó interjúalany a Fehérvár Televízió stábjától, mielőtt még kamera elé állt volna – aztán persze szívesen beszélt arról, mióta énekel, miért szereti csinálni és mit fog énekelni a versenyen. A megszólaló az első produkció, a Kökörcsin Énekegyüttes tagja volt, a lelkes kis csapat zalai párosítókat hozott a versenyre.

A többi versenyző is főként vidám, pörgős dalokkal érkezett, rábaközi, somogyi, széki, gyimesi, rimóci, moldvai népdalok hangzottak el a délután folyamán az alsósoktól, felsősöktől és középiskolásoktól. „Legszívesebben táncra perdültem volna itt a színpad előtt” – mondta az emléklapok átadása után Páll Éva a zsűri nevében, hiszen ezek a dalok főként táncházakban szólalnak meg. De nemcsak a zsűri lába mozdult meg, a színpadon éneklők közül is többeknek mozgott a lába a táncba hívogató dalokat előadva.

„Jó volt látni, hogy értitek és érzitek is azt, amiről énekeltek, ez fiatal korban ritkán van így” – mondta Nádasdy Fanni; a zsűri harmadik tagja, Husi Gyula pedig arról beszélt, hogy nagyon magas színvonalú produkciókat láthattak ezen a fordulón, és ez a minőség a pontszámokban is tükröződik – innen minden bizonnyal sokan jutnak majd tovább a döntőbe. A zsűri tagjai nemcsak bírálnak, hanem segítenek a résztvevőknek és felkészítő tanáraiknak abban, hogy az énekes és hangszeres népzenei kincseinket minél hitelesebben tudják elsajátítani és tolmácsolni.

A nagy hagyománnyal rendelkező versenyen ebben a tanévben huszonnyolc iskola 661 diákja vesz részt Fejér vármegyéből, csoportos és egyéni produkciókkal. A fordulók számos helyszínen zajlanak, lehetőség szerint közel a versenyzők lakhelyéhez – a megyeszékhely még egy válogatónak ad otthont, és a döntők is Fehérváron lesznek.

Az elért eredmények:

Kökörcsin Énekegyüttes (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, felkészítő tanár: Berki Lilla): 38 pont

Vidra Petra (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, felkészítő tanár: Berki Lilla): 39 pont

Purcsel Cseperke (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, felkészítő tanárok: Berki Lilla, Enyedi Ágnes): 40 pont

Bácsi Johanna (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, felkészítő tanárok: Enyedi Ágnes, Zsikó Zsuzsanna): 38 pont

Szőke Szófia (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, felkészítő tanár: Berki Lilla): 40 pont

Csillengő Énekegyüttes (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, felkészítő tanárok: Berki Lilla, Hegedűs István, Enyedi Ágnes, Zsikó Zsuzsanna): 40 pont

Vranszki Júlia (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, felkészítő tanár: Berki Lilla): 40 pont

Kovács Hédi (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, felkészítő tanár: Berki Lilla): 39 pont

Seres Csilla Petra (Móri Pászti Miklós AMI, felkészítő tanár: Leiner Csilla): 40 pont

 

 


 

,