Hírek

Lezárult a nevezés a Pesovár népzenei versenyre

2024. január 3.   SZKKK  

Ebben a tanévben újra megrendezi a Pesovár Ferenc nevével fémjelzett Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A nevezés karácsony előtt zárult: a megmérettetésen ezúttal huszonnyolc iskola 661 diákja vesz részt Fejér vármegyéből, csoportos és egyéni produkciókkal; a válogatók január 19-én kezdődnek.

A megyei fiatalok mindig szép számmal jelentkeznek a nagy hagyománnyal rendelkező versenyre, ahol szóló énekesek és hangszeresek mutatkoznak be, színpadra lépnek népdalt éneklő duók és triók, valamint nagyobb csoportok és együttesek is. Az eseménysorozat célja a magyar néphagyomány megőrzése és továbbadása, találkozási, szakmai tapasztalatcsere, valamint minél több fellépési, bemutatkozási lehetőség biztosítása az énekeseknek, zenészeknek, akik iskolában vagy művelődő közösségben foglalkoznak a hagyományápolás ezen formáival.

A területi bemutatókat januárban és februárban tartják: 2024. január 19-én, pénteken 14 órakor Rácalmáson, január 26-án, pénteken 14 órakor Székesfehérváron, február 2-án, pénteken 14 órakor Válon, február 6-án, kedden 14 órakor Ráckeresztúron, február 9-én, pénteken 14 órakor Abán, február 12-én, hétfőn Dunaújvárosban és február 15-én, csütörtökön 14 órakor ismét Fehérváron.

A bemutatott produkciókat háromfős szakmai zsűri – Husi Gyula népzenész, népzene-pedagógus, hangszerkészítő; Nádasdy Fanni népdalénekes, népzene-pedagógus és Páll Éva népzenész, népdalénekes, népzene-pedagógus – értékeli, akik nemcsak bírálnak, hanem segítenek a résztvevőknek és felkészítő tanáraiknak abban, hogy az énekes és hangszeres népzenei kincseinket minél hitelesebben tudják elsajátítani és tolmácsolni. Az előválogatók végén a résztvevők egy rövid szakmai értékelésen kívül az elért pontszámokról is tájékoztatást kapnak – a döntőbe való továbbjutásra a legmagasabb pontszámot elérőknek lesz lehetőségük. A döntők 2024. február 22-én és 23-án lesznek Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban.

Az előválogatók és a döntők szabadon látogathatók, a közönség számára a belépés ingyenes. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg.


 

,