Hírek

Érdekes, izgalmas, mindenkinek szól: Múzeumok Éjszakája

2024. június 14.   SZKKK  

Felnőttek és gyerekek számára is izgalmas kalandokat ígér az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája június 22-én, szombaton. Az esemény idei tematikája a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódva a „gólpassz” – az immár több mint két évtizedes rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy tárlataival és izgalmas kísérőprogramjaival kulturális kalandot kínáljon mindenkinek, akár az Eb-mérkőzések mellett is. Az esemény egyik kiemelt helyszíne Székesfehérvár, ahol 26 helyen közel 100 eseménnyel készülnek erre az éjszakára – rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, kézműves és családi foglalkozások várják a közönséget. Az összes helyszínt és programot az érdeklődők egyetlen karszalaggal látogathatják. A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért javára, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 500 Ft. Székesfehérvár Önkormányzata 2,5 millió forint támogatást ajánlott fel. A karszalagokat a Tourinform irodában és a helyszínek többségén lehet beszerezni.

A Múzeumok Éjszakája nagyszabású programsorozatot 2003 óta minden évben megrendezik országszerte és határainkon túl is. Évente tízezrek keresik fel az éjszaka nyitva tartó múzeumokat, melyek gazdag kulturális programokat, könnyed nyáresti kikapcsolódást kínálnak a látogatóknak. Városunkban június 22-én, szombaton 16 székesfehérvári szervezet együttműködésével 26 helyszínen közel 100 rendezvény valósul meg. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatónak a hagyományokhoz hűen idén is a Püspöki Palota adott otthont, ahol az összes szervező intézmény, helyszín képviseltette magát.

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében kiemelte: a Múzeumok Éjszakája városunk egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát. Másfél évtized alatt közel harminc szervezet és intézmény vett részt a szervezésben. A Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával megvalósult programokon több mint 55 ezer látogató részesült maradandó kulturális élményben. A szervezők közötti összefogás országosan példaértékű, amely joggal érdemelte ki, hogy idén a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól Székesfehérvár kapta a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne címet. Ez közös sikerünk. A megyés püspök szólt arról is, hogy az ajánlott, minimális 500 forint adománnyal beszerezhető karszalagokkal a résztvevők – mint eddig minden évben – idén is jó célt támogatnak. Az adományokat a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért támogatására fordítják.

A város büszke arra, hogy a kulturális intézmények, szervezetek a kezdetektől fogva a Múzeumok Éjszakája esemény megvalósításában együttműködnek. Jó látni azt is, hogy az országban egyedülálló módon, a karszalag vásárlásával mindig egy jó ügyet támogatnak a látogatók, akik miközben megismerik a város történelmét, kulturális értékeit, segítenek is – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Megtisztelő, hogy idén kiemelt helyszíne a rendezvénynek Székesfehérvár, amelyben partnere testvérvárosa, Esztergom. Hozzátette, az esemény idei tematikája a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódva a „gólpassz”, amely megerősíti, hogy a kultúrának és a sportnak kulcsszerepe van a közösség szervezésében egy város életében. A polgármester rámutatott: „Az idei évben kiemelten fontos a támogatott cél: a Regőczi Alapítvány az országban a koronavírus-járvány miatt árván és félárván maradt gyermekekről, köztük fehérváriakról is gondoskodik, támogatja őket.” Az Önkormányzat jó példával elöl járva 2,5 millió forint támogatást biztosít, amely alapot ad a szombaton befolyó adományokhoz – jelentette be dr. Cser-Palkovics András.

A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért három évvel ezelőtt alakult, hogy hosszú távú, személyre szabott támogatást biztosítsanak azoknak a magyarországi gyermekeknek, akik a COVID-járvány alatt, a vírus következtében lettek árvák vagy félárvák. A szervezet elnöke, dr. Herczegh Anita elmondta, nemcsak pénzbeli, hanem mentális támogatást is nyújtanak mind a gyermekeknek, mind az özvegyeknek. Eddig összesen 1600 COVID-árvát támogatott az alapítvány, Fejér vármegyében 55, Székesfehérváron 4 gyermekről gondoskodnak. A tanulmányok támogatása mellett a sport- és kulturális programokra biztosítanak belépőket számukra. „Támogatást, segítséget csak akkor tudunk mi is nyújtani, ha az Alapítványunk is segítséget kap. Idén először már az adó 1 százalékot is fogadni tudtuk, a banki utalások mellett működik a 13600-as adományvonal is. A fehérvári jótékony felajánlással a segítő szándékúak hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon, folyamatos legyen a gyermekek támogatása, hiszen tenni valónk sokáig lesz” – mondott köszönetet a támogatásért dr. Herczegh Anita.

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója emlékeztetett arra, hogy 2022-ben és 2023-ban ukrán menekült gyermekek múzeumlátogatásának támogatásért fogtak össze a székesfehérvári kulturális szervezetek. A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica segítségével idén nyáron a Magyarországon élő és Ukrajnából hazánkba érkező, Balatonon táborozó gyerekek múzeumlátogatását szervezik meg. Június 15-én, szombaton érkeznek Székesfehérvárra az első látogatók, mintegy száz fő, hogy megismerkedjenek a város történelmével és gazdag múzeumi kínálatával. Fontosnak nevezte, hogy a június 22-i Múzeumok Éjszakája eseményeinek összeállításában sikerült egyensúlyba hozni a tárlatvezetéseket a kísérőprogramokkal, hiszen a gyűjtemények bemutatásán van a fókusz.

A legtöbb programot ebben az évben is a Szent István Király Múzeum kínálja – a résztvevő kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyit és éjfélig tart nyitva. A Rendházban tematikus és kurátori tárlatvezetésekkel is megtekinthető a múzeum új, Hadi mustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című időszaki kiállítása, a Díszudvarban a gyógyításra is használatos mérgekkel is ismerkedhetünk Szima Viktória előadása és a hozzá készült installáció segítségével. Az Országzászló téri kiállítóhelyen családi nyomozásba kapcsolódhatunk be, ugyanitt Berki Lilla népzene-pedagógus tart foglalkozást játékos gyakorlatokkal, az állandó néprajzi kiállításban Kneifel György népzenész, tanár kalauzolja a közönséget hegedűvel, humorral, történetekkel. Természetesen ezen az estén is látogatható Szécsényi-Nagy Loránd A téridőben lebegve című, napokban nyílt időszaki kiállítása.

Csók István Képtár Az Ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora című kiállításhoz kapcsolódva a kínai szellemi és kulturális örökséget mutatja be olyan tradicionális művészeti formákon keresztül, mint például a kalligráfia vagy a kelmefestés. A teaszertartás, a klasszikus tánc- és harcművészeti bemutatók mellett megismerhetjük a hagyományos kínai hangszereket, az ügyes kezűek pedig papírsárkányt is készíthetnek a családi kézműves foglalkozáson. A Bartók Béla téren fényfestés lesz, ugyancsak a sárkányok jegyében.

Palotavárosi kiállítóhely kivételes néprajzi tárlata mellett tűzzománc workshoppal várja a kicsiket és nagyokat, a Városi Képtárban pedig alkotó foglalkozás keretében kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények. Itt később az asztaltáncoltatást követően Makám Quartet koncert is várja a nagyérdeműt. Biczó Piroska kurátori tárlatvezetést tart a múzeum új kiállítóhelyén, a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban, ugyanitt múzeumpedagógiai foglalkozás keretében lehet közelebbi ismeretséget kötni a kőfaragványokkal. Kalandos felfedező sétára indulhatunk a Középkori Romkertben, majd miután megcsodáltuk az Új Magyar Képtár alkotásait, könnyen elsajátítható technikákkal és szakavatott segítőkkel a kisebbek is elkészíthetjük saját műveinket pecsételéssel, nyomdázással, varázshajtogatással és ragasztással – az intézmény udvarában pedig slam poetry, a Waiting Room együttes, a Næz alternatív rock kvintett koncertje és Bodonyi Dani dj-szettje várja a betérőket. A Fekete Sas Patikamúzeumban az érdekfeszítő tárlatvezetésen túl ezen az estén az ehető virágokról tudhatunk meg mindent Lencsés Rita gyógynövényszakértőtől. A Hetedhét Játékmúzeumban Berg Judit író tart szubjektív tárlatvezetést: saját gondolatain, szemléletén, érzésein keresztül mutatja be a Moskovszky-gyűjtemény babaszobáit. A családoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozás során Réber László sajátos képi világába nyerhetünk bepillantást, az intézmény udvarán pedig a Puszták Népe Front ad világzenei koncertet.

Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont workshopján teát és szörpöt készíthetnek a vendégek gyógynövények felhasználásával. Regisztráció június 20-ig az info@szenteknyomaban.hu e-mail címre küldött levéllel lehetséges. A gyűjteményben, valamint a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető látványos interaktív kiállításban pedig Smohay András művészettörténész tart tárlatvezetést. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban sörpárlat-kóstolóval indul az estea Föld és ég között című kiállítást Nyárai-Horváth István atyával nézhetjük végig. Mindkét programra június 20-ig lehet regisztrálni a muzeum@puspokseg.hu e-mail címen. Az udvaron a Rézeleje zenekar vezet izgalmas kalandozásra a népzene és a jazz világába. Koncertjük után moldvai és balkáni táncok tanításával, közös tánccal teszik még izgalmasabbá az estét. A Szerb Ortodox templom és annak kertje is várja az érdeklődőket június 22-én: a templomban megtekinthető Katerina Ivanovity, az első szerb festőnő emlékkiállítása, valamint a fehérvári szerbek életéről és munkásságáról szóló tárlat és a Palotaváros történetéről szóló film is. A templomkertben kézművesek bemutatója és vására, valamint büfé lesz szerb ételekkel, délután pedig fellép a szentendrei Jávor szerb ortodox kórus.

Fejér Vármegyei Levéltárban a Nő, anya, társ – asszonyok a Károlyi családban című kiállítás látható, emellett a fehérvári hadijáték-klubok életéből lehet ízelítőt kapni, és játékfigurákat is lehet festeni. Tóth Hédi zeneterapeuta, előadóművész, zenetanár a zeneterápia és zenepedagógia kapcsolódásáról tart előadást, az udvaron pedig énekes előadók adnak koncertet. A Vörösmarty Mihály Könyvtár futball témájú könyvekből rendez kiállítást, papírszínházi mesék lesznek gyerekeknek és felnőtteknek is, (gomb)focilabdával lehet játszani 3D-ben, és a hagyományos raktártúra sem hiányzik az este kínálatából. A Kovács Jenő Óramúzeum ügyességi vetélkedőkkel, készségfejlesztő feladatokkal készül a gyerekeknek, az óramúzeum homlokzatán fényfestés is lesz. A Vidi Múzeum kínálatában stadiontúra, interaktív múzeumtúra, filmvetítés és játék szerepel. Új helyszín a Múzeumok Éjszakáján a Felsővárosi Alkotóház a Kertalja utcában, itt kiállítás látható az alkotóház művészeinek képző- és iparművészeti munkáiból, a kreatív műhelyfoglalkozáson papírkollázsokat lehet készíteni, az este folyamán a Vintage együttes is koncertet ad.

A Múzeumok Éjszakája hagyományos rendezvénye a városházi körséta: dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető 16 és 18 órakor közösen kalauzolja az érdeklődőket a 15. században emelt épületben; a sétákra előzetesen regisztrálni kell (Regisztráció a 16.00 órai vezetésre »   Regisztráció a 18.00 órai vezetésre ») A Városház téren 18 órakor a Székesfehérvári Fúvószenekar ad koncertet.

Helyőrségtörténeti Gyűjtemény programja szokásosan az Országalmánál kezdődik, ahol 17 órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszik és csalogatja a közönséget a Malom utcába, ahol múzeumpedagógiai programok, kézműves foglalkoztatók, fegyverbemutatók, lézerfegyver-lövészet, katonai toborzás és Burján Zsigmond Csak még egyszer előre! című első világháborús filmjének vetítése várja a közönséget, és természetesen a zenekar is koncertezik. Az MMKM Alumíniumipari Múzeumának foglalkozásain egyedi, kreatív tárgyakat készíthetnek a résztvevők, dr. Kriston-Vízi József etnográfus pedig a magyar népi sportjáték hagyományairól tart előadást. Az est folyamán az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület székesfehérvári tagjai bányász-kohász dalokat énekelnek. A Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában makettek formájában láthatóak a város erődítményei, ostromai I. István korától, a repüléstörténeti kiállítást ugyancsak makettek színesítik, és új kiállításként terepasztal készült a 10-es huszárok limanovai csatájáról. Gyurmavárkészítés, játékos régészkedés is várja a családokat, akik 2. világháborús harckocsimodell-bemutatón is részt vehetnek.

MÁV Vagon Kft. egy igazán különleges programra invitál a Múzeumok Éjszakáján: a Takarodó úti helyszínen a látogatók betekinthetnek egy tradicionális vasúti kovácsműhely munkájába, valamint a modern technológiát jelentő lézer/plazma vágás, CNC-marás, esztergálás munkafolyamataiba. A vezetett csoportok 17, 19 és 21 órakor indulnak – a részvételhez előzetesen regisztrálni kell a kommunikacio@mav-vagon.hu e-mail címen.

A járművek iránt érdeklődők idén is láthatnak veteránjárműveket a Városház téren, a Zichy ligetből induló retro- és panorámabusszal pedig utazást is lehet tenni, a járatokra előzetesen regisztrálni kell (Regisztráció a Retrobuszra »  Regisztráció a Panorámabuszra ») A légi közlekedés szerelmeseit az Albatrosz Repülő Egyesület várja a Börgöndi repülőtérre, ahol vezetett hangártúrák lesznek a Repüléstörténeti gyűjteményben, ismerkedni lehet a fából készült repülőgép-építéssel, oktató kabinokat és szimulátort lehet kipróbálni.

A Múzeumok Éjszakája minden programja karszalaggal látogatható, a belépőként szolgáló szalagot legalább 500 forint adományért válthatják meg az érdeklődők. Az így befolyt összeg most is jótékony célokat szolgál, a rendezvény látogatói a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért szervezetet támogatják. A karszalagokat június 15-től az esemény napján 23 óráig nyitva tartó Tourinform Irodában (Hiemer-ház), valamint a helyszínek többségén szerezhetik be a látogatók. A hozzájárulásokat adománygyűjtő dobozban gyűjtik, készpénzben; a pénzből visszaadni nem tudnak a szervezők, ahogy pénzt váltani sem.

Részletes program »

Szöveg: Csordás Csilla (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: Lőrincz Miklós


 

,