Hírek

Érvelési hibák a mindennapokban

2024. június 13.   SZKKK  

A hatékony érveléshez és meggyőzéshez, a vitakultúra fejlesztéshez kaphattak tippeket, tanácsokat a csütörtöki, telt házas Királykúti Társalgó résztvevői Szemere Alexandrától, az MCC Vitaakadémia oktatási vezetőjétől a Királykút Emlékházban.

A vita, vagy annak szélsőségesebb formája, a veszekedés mindennapjaink része – annyira beépült az életünkbe, hogy sokszor észre sem vesszük. Jól rávilágított erre az előadó az est elején, amikor hallgatóságának szegezte a kérdést: ki az, aki vitázott ma? És amikor senki sem jelentkezett, konkretizálta a kérdést: arról sem, hogy ki vigye ki a szemetet vagy ki főzzön kávét? Itt már magasba lendült néhány kéz a nézőtéren: ekkor tudatosult a közönségben, hogy igen, ez is vita.

De tudunk-e ezekben a vitákban hatékonyan érvelni, megnyugtató módon meggyőzni a másik felet? Az érvelési hibák izgalmas és fontos területet képviselnek az érvelés és a logika világában – Szemere Alexandra előadása ahhoz nyújtott segítséget a résztvevőknek, hogy miként ismerjék fel ezeket a hibákat és hogyan kerüljék el őket annak érdekében, hogy racionálisabb és konstruktívabb párbeszédet tudjanak folytatni.

Visz-e előrébb a vita, vezet-e eredményre, hoz-e fejlődést, vagy csak az időnket raboljuk vele? Számos izgalmas kérdést jártak körbe közösen az est résztvevői: záporoztak a kérdések, felvetések a közönség részéről. A nézőtéren a fiatalok, a középkorúak és az idősebbek egyaránt képviseltették magukat, jelezve, hogy a téma mindenki számára fontos és érdekes, akár tanulásban, akár munkában, akár a párkapcsolatban van szükség hatékony kommunikációra.

Szemere Alexandra, az MCC Vitaakadémia oktatási vezetője tíz éve tanít érveléstechnikát, meggyőzéstechnikát és szociálpszichológiát a felsőoktatásban. A vita műfajaival, valamint a vitázás módszertanával az érvelés- és meggyőzéstechnika oktatása során ismerkedett meg, és azóta is elkötelezett híve a módszer oktatásának, hiszen remekül fejleszti többek között a kritikai gondolkodást, a lényeglátást, kommunikációs készségeket és a vitakultúrát is.