Hírek

Óriásbábok, ütközet és gitármuzsika a Belvárosban

2024. július 27.   SZKKK  

A keresztény Magyarország megalapozásában meghatározó szerepet játszó Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony és Asztrik püspök óriásbábja vonult fel szombaton a Fő utcán a Sub Rosa régizenei együttes és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület harcosainak kíséretével. Az eseményt Palásti Máté gitárművész koncertje zárta a Zichy ligeti Zenepavilonban.

A honfoglalás korába vitte el a közönséget a Székesfehérvári Királyi Napokra hangoló óriásbábos hétvégék legutóbbi alkalma: Géza fejedelem, felesége, Sarolt fejedelemasszony és a Szent Koronát hozó Asztrik püspök óriásbábját kísérhették el sétájukon a középkori történelem iránt rajongók, szokás szerint hagyományőrző harcosok és régizenészek társaságában. Az óriásbábok által megformált történelmi alakokat Szabó Miklós mutatta be a közönségnek.

Az óriások testőrségét ezúttal a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület harcosai adták, akik a Városház téren látványos bemutatót is tartottak. A 2013 óta működő egyesület a IX–XI. század időszakát, annak kultúráját, viseleteit, fegyvereit igyekszik megismertetni a modern kori közönséggel; nemcsak magyar, hanem a korban a Kárpát-medencében megjelenő más népeket, így például kései avarokat, szlávokat vagy vikingeket is megjelenítik. Párbajokat, csoportos küzdelmeket láthattak a nézők, akik jót derültek azon, hogy némelyik párviadal kő-papír-ollóval dőlt el 🙂

A közönség általában az óriásbábokkal szeret fotózkodni, de a marcona hadfiak most ellopták a show-t: a felvonulás végén sorozatban készültek az ötletes beállítású képek a bevállalós középkori vitézekkel.

Az esemény Palásti Máté gitárművész-zeneszerző nagy sikerű koncertjével zárult a Zichy ligeti Zenepavilonban. A gitárművész-zeneszerző két különleges gitáron játszik, stílusát a jazz és a flamenco zene fúziója inspirálja, amelyhez a roma kultúra jellegzetes dallamai improvizációval párosulnak. Műsorában a saját szerzemények mellett népszerű szerzők, többek között Hank Mobley, a Gipsy Kings, Victor Young, Astor Piazzola és Pat Metheny melódiái csendültek fel: Máté küldetésének tekinti, hogy minél szélesebb körben meg tudja mutatni a gitárzene szépségét és sokszínűségét. Innovatív játéka és kompozíciói iránt külföldön is mind többen érdeklődnek: az elmúlt években a világ számos pontján koncertezett; nemrég zárult kéthetes kolumbiai gitárturnéja után ősszel Finnországban és Észtországban lép közönség elé.

 

 


 

, ,