Hírek

Augusztusban életre kel a történelem

2024. augusztus 6.   SZKKK  

A héten kezdődik és augusztus 20-ig tart a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata, amely idén is gazdag kínálattal várja a vendégeket: nemzetközi néptáncfesztivál, fúvós örömzene, katonazenekarok, kertmozi, könnyűzenei koncertek kínálnak tartalmas szórakozást minden korosztálynak. Székesfehérváron indul az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című országos kulturális programsorozat, emellett jön a Koronázási Ünnepi Játékok és újdonságként a Lovagok Napja. A programokról a Zichy ligetben tartottak sajtótájékoztatót.

„Az elmúlt időszakban sokan érezhetik úgy, hogy megszűntek a biztos pontok a világban. Ami egyértelmű volt, mintha mára nem volna az. Sőt, mintha az lenne az érzés, hogy a stabilitás nem előny, hanem hátrány volna. Pedig nem így van. Valójában mi döntjük el, hogy világunkat sziklára építjük-e. Sziklára, biztos pontra. Ilyen biztos pontok lehetnek az ünnepek. Az ünnepek egy család, egy közösség, de egy város életében is” – fogalmazott Róth Péter alpolgármester.

A közel kéthetes fesztiválprogramot augusztus 8-10. között az Alba Regia Feszt indítja, melynek keretében ingyenes jazzkoncertek sora várja a zenekedvelőket a Bartók Béla téren és a Szent István Király Múzeum Díszudvarán. Augusztus 9–11. között ismét lesz Fehérvári Mézünnep, amelyre Fejér vármegyei méhészek és termelők hozzák el portékáikat, vasárnap felvonulnak a mézlovagrendek és mézszentelő misét is tartanak. Augusztus 10-én kora este a Fehérvári Fúvós Fesztivál koncertjeit hallhatja a közönség a Városház téren, ahol a Székesfehérvári Fúvószenekar és a meghívott zenekarok játszanak majd.

Augusztus 10-én indul útjára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című ingyenes, országos programsorozat, amelynek célja, hogy a kultúrstratégiai intézményekkel közösen ünnepelje kulturális és történelmi örökségeinket, hagyományainkat. Színházi előadások, zenei, irodalmi és képzőművészeti programok, gasztrobusz kapott helyet a kétnapos programban, a gyerekeket hungarikum játéktér, táncház, cirkuszi programok és kézműves foglalkozások várják.

„Augusztusban hagyományosan ünnepi programokkal köszöntjük Fehérvár lakóit, és az eseményeken keresztül szeretnénk őket megerősíteni abban a tudatban, hogy mit jelentenek a Szent Istvánig visszanyúló gyökerek, milyen a keresztény kultúrára épülő, mindennapi valóság” – emelte ki Spányi Antal megyés püspök. A Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében augusztus 14-én tartják a hagyományos fogadalmi szentmisét, a Püspöki Palotából körmenetben viszik a magyar Szent Család ereklyéit a Székesegyházba, majd koncelebrált ünnepi szentmisét tartanak. Augusztus 15-e a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, ezen a napon 19.00 órakor kezdődik a Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise. Augusztus 16-an tartják az ünnepi programsorozat fontos közéleti eseményét, az Államalapító Szent István Emlékérem és Díj ünnepélyes átadását, majd augusztus 20-án Szent Istvánt ünneplik és megáldják az új kenyeret, megköszönve Isten áldását és gondoskodását.

2019 óta először, újra a világ különböző pontjairól érkező táncegyütteseket lát vendégül a házigazda, a 75 éves Alba Regia Táncegyüttes a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon: Mexikóból, Spanyolországból és Szlovákiából érkeznek csoportok, valamint fellép a Tököli Délszláv Táncegyüttes. Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke elmondta, hogy augusztus 11-én, a Királyi Napok nyitó estéjén, majd 15-én is lesz felvonulás, míg a köztes napokon az Országzászló téren interaktív táncos programokkal, a Mátyás király-emlékműnél térzenei koncertekkel, a Táncházban pedig folkestekkel, gasztronómiai eseményekkel várják az érdeklődőket.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar eseményeiről Ruff Tamás igazgató számolt be. Sokak kedvence a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál, amely minden évben tartogat meglepetéseket. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar a vendégzenekarokkal – a Veszprém Légierő Zenekarral, a Légierő Zenekar Szolnokkal, az MH BHD 32. Testőrezred Helyőrségi Zenekarral – együtt augusztus 16-án várja a közönséget a Városház téren, közreműködik Szomor György színművész és Rezsnyák Róbert operaénekes. Augusztus 20-án, a Királyi Napok záróestjén pedig Erkel Ferenc: Hunyadi László című operáját adják elő a muzsikusok koncertszerű változatban, összesen több mint 150 kórustag és zenész közreműködésével.

A Szent István Király Múzeumot a neve is kötelezi arra, hogy részt vegyen a Székesfehérvári Királyi Napokon. Pokronevszki Krisztián főigazgató arról tájékoztatott, hogy az újdonságként belépő Lovagok Napján, augusztus 17-én igyekeznek igazi középkori hangulatot varázsolni. Lovagok küzdenek a bajnoki címért a II. Szent István Tornán, a napot középkori játékok, középkori vásári forgatag, interaktív harcművészeti bemutató, diákszínjátszók előadása színesíti. A torna előtt a lovagi viadal fegyveres résztvevői, támogatói és az óriásbábok látványos felvonulást tartanak a Várkörúton. Az uralkodóink földi maradványait rejtő Osszáriumot augusztus 13-án, kedden 19 órakor nyitják meg ünnepélyesen, a királyi csontkamra és a Nemzeti Emlékhely augusztus 20-ig ingyenesen látogatható 9–20 óráig. Ugyancsak ingyenesen, naponta 10–18 óra között látogatható a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont a Várkörúton.

A Vörösmarty Színház, a Rákóczi Szövetség és Székesfehérvár Önkormányzata hetedik alkalommal szervezi meg idén a Kárpát-medencei Színjátszó Tábort 25 határon túli diák részvételével. Az ő közreműködésükkel valósul meg augusztus 18-án és 19-én a Bartók Béla téren az Árpád-házi históriák című történelmi játék, amely a korábbi Koronázási szertartásjátékokban bemutatott királyok kalandos életének egy-egy jelenetét meséli el – fogalmazott Lőrincz Zsuzsa, a Vörösmarty Színház ügyvezetője. Az ingyenes előadásokra az előzetes regisztráció során minden hely elkelt.

A Tourinform Iroda garantált programokkal várja a vendégeket a Királyi Napok idején. Gombaszögi Nóra irodavezető elmondta, hogy péntek esténként fáklyás városnézés indul, melynek során érintik a Nemzeti Emlékhelyet, míg szombatonként 17.00 órakor panorámabuszos túra indul az Alba Arénához.

Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője a nagykoncertekről számolt be: augusztus 16-án Fenyő Miklós, 17-én a Bikini szórakoztatja a rajongókat a Zichy-színpadon, a sort a Bagossy Brothers Company zárja 18-án. A szabadtéri mozizás élményét a Bartók Béla téren négy estén is átélhetik filmkedvelők: a Barátság mozi kertmozija augusztus 12-én a Mindenütt férfi című francia vígjátékot, 13-án A tökfilkó című francia vígjátékot, 14-én a Mindörökké nyár című amerikai vígjátékot, 16-án pedig a It Ends With Us – Velünk véget ér című amerikai romantikus filmet vetíti.

Augusztus 18-19-20-án a Koronázási Ünnepi Játékok három napja a középkorba repíti a látogatókat. A három napban mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek, kézművesek és hagyományőrző csapatok tartanak bemutatókat, a gyerekeket számtalan foglalkozás és játék várja, köztük a nagy kedvenc, a lovagi torna akadálypálya is. Az Országzászló tér a gyerekek kedvére idén is Mesetérré alakul: zenés, mesés előadások, táncházak és játékok szórakoztatják a legkisebbeket három napon át az óriásbábok társaságában. Barna Zsombor bábművész elhozza Vitéz Lászlót, a Bordó Sárkány koncertet és táncházat tart, Csernik Szende mesét mond, jönnek a zászlóforgatók és a gólyalábasok – a Rutkai Bori Banda, a Bogár Muzsika és a Kolompos együttes interaktív koncertje pedig kicsiknek és nagyoknak is jó élmény lesz. Régi gyerekjátékok, kézműves foglalkozások és mesterség-bemutatók várják a térre betérő családokat. Az óriásbábok három napon át az Országzászló téren fogadják az „alattvalókat”, az érdeklődők közelebbi ismeretséget is köthetnek velük, ha kipróbálják az Árpád-házi ágbogozót és Az Árpád-háziak nyomában című játékot.

Az Öreghegyi Mulatság ebben az évben is Szent István napja előtt, augusztus 19-én fogadja a vendégeket a Bory téren zenés, táncos műsorokkal – többek között a Groovehouse fellépésével, valamint Kovács Áron & DJ Kényelmes Still Crazy című produkciójával –, gyerekfoglalkozásokkal, kenyéráldással, a borrendek felvonulásával és bemutatkozásával. A hagyományos utcabálon a Fantom zenekar játszik, a napot fény-lézershow és az Il Silenzio hangjai zárják.

A múzeum számos egyéb programmal is várja a látogatókat: a Nemzeti Emlékhelyen a Küllő és rozetta című múzeumpedagógiai foglalkozás keretében rózsaablakokat, az Alkoss mozaikot! foglalkozáson pedig mozaikot készíthetnek az érdeklődők a koronázó bazilika szentélyének egykori mozaikjából ihletet merítve. Családok, baráti társaságok jelentkezését várják a Táblára fel! című társasjátékra, amelynek fókuszában a koronázó bazilika áll. A Rendházban A katonaláda titka címmel a Hadtörténeti Múzeum munkatársai elevenítik meg az első világháború frontjain harcoló katonák mindennapjait.

A Székesfehérvári Királyi Napok alkalmával évről évre különleges fényfestészeti műalkotások színesítik a történelmi belvárost. Idén a Fényszórók Visual készül fényfestéssel: augusztus 11. és 20. között a Városház tér 1. épületen, vagyis a Városháza homlokzatán láthatnak folyamatosan változó, a nyár hangulatához illő vetítést 20.30–24.00 óra között az arra sétálók. Napközben, 10.00-19.00 óra között pedig a Nyitott Városháza keretében a Szent Korona, az országalma és a koronázási kard hiteles másolatát is bárki megnézheti az épületben.

Szent István napján, augusztus 20-án a Fehérvári királyok menete páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, néptáncosokkal, régizenészekkel és hagyományőrző csapatokkal – a felvonulás 16.45-kor indul a Koronás Parkból, végállomása pedig a Szent István tér, ahol a 18 órakor kezdődő ünnepi közgyűlésen dr. Cser-Palkovics András polgármester adja át a város kitüntetéseit.

A Székesfehérvári Királyi Napok részletes programja az alkalomra készült tájékoztató füzetben és az eseménysorozat hivatalos honlapján, a www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu oldalon olvasható, személyesen pedig a Tourinform Városház téri irodájában és Városház téri infopontján, valamint a rendezvény Országzászló téri információs faházában kérhető felvilágosítás a programokhoz kapcsolódóan.

Szöveg: Havasi Tímea (ÖKK) és SZKK, fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

A Székesfehérvári Királyi Napok részletes programja  »

 


 

,