Dúdoló

2022. április 11.   SZKKK  

Mikor:
2022. november 9., szerda, 10:00 – 11:00
2022-11-09T10:00:00+01:00
2022-11-09T11:00:00+01:00
Hol:
Felsővárosi Alkotóház
Székesfehérvár
Kertalja utca 8.
Költség:
500 Ft
Kontakt személy:
Pintérné Markovich Marcella

Az idei utolsó Dúdolóra invitálja a kisgyermekes családokat az SZKKK november 9-én, szerdán 10 órára a Kertalja utcai Felsővárosi Alkotóházba: a mozgásos, énekes, mondókás, hangszeres játékot Pintérné Markovich Marcella vezeti, szeretettel várja a 0–3 éves gyermekeket és szüleiket.

A Dúdoló célja, hogy a szülők a gyermekeikkel megtapasztalják a közös éneklést és játékot – vidám, oldott légkörben együtt énekeljenek szülők és gyermekeik. A foglalkozás-sorozat az egykori Fejér Megyei Művelődési Központ egyik legnépszerűbb rendezvénye volt, a kisgyermekes családok minden alkalommal megtöltötték a Mesterségek Háza nagytermét. A sorozat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Felsővárosi Alkotóházában éledt újjá, a korábbiakhaz hasonlóan havi egy alkalommal.

A foglalkozást vezető háromgyermekes Pintérné Markovich Marcella tanítóként végzett az ELTÉ-n, vizuális nevelés műveltségterületen. „Nagyon fontosnak tartom az éneklést, játékot már csecsemőkortól kezdve. Személyiségük színesebb lesz, ha énekekkel, mondókákkal, játékokkal gazdagítjuk napjaikat. Gyermekeimmel sokat énekelünk, játszunk, mondókázunk. Képzeletük még rendkívül színes és szárnyal. Bármit el tudnak képzelni, el tudnak játszani. Ezt a szemléletet szeretném átadni más szülőknek, hogy merjenek énekelni, játszani gyermekeikkel” – mondta az indíttatásról Marcella, hangsúlyozva, hogy a szülők bátorítása rendkívül fontos, mivel ők állnak példaképül gyermekeik előtt.

„A Dúdoló segítséget, bátorítást ad, hogyan játszhatnak otthon a szülők gyermekeikkel. Fontos, hogy már a legkisebb korban fogékonnyá váljanak a jó zene iránt. Az énekszó, a mondókák, valamint a hangszerek ezt támogatják. A mozgás és ének együtt nagyon fejlesztő hatású. A ritmushangszerekkel való zenélést nagyon élvezik a kicsik, még ha eleinte nem is találnak rá a ritmusra. A lényeg, hogy hallják, részt vesznek benne és jól érzik magukat” – foglalta össze a foglalkozás lényegét a tanítónő.

Az újraindult foglalkozásokon a korábbihoz hasonló közösség kovácsolódik össze, ahol az anyukák és apukák bizalommal fordulnak egymáshoz: a családok életében a kisgyermekes időszak nem mindig könnyű, mivel gyermekeik személyisége, éntudata ilyenkor kezd formálódni. Az anyukák sokszor elvesznek a hétköznapokban, a gyereknevelés és a háztartás vezetésében, ezért a kimozdulás, a jó társaság a szülőknek és a gyermekeknek egyaránt hasznára válik.

A foglalkozásra minden hónap második szerdáján, novemberben idén utoljára várják a 0–3 éves gyerekeket és szüleiket a Kertalja utcai Felsővárosi Alkotóházba. A jegyár 500 forint gyermekenként, a gyerekek csak felnőtt kíséretében vehetnek részt a 40 perces foglalkozáson. A részvételi szándékot előre jelezni kell a markovichm@gmail.com címen.

Archív fotó: Igari Balázs és Lőrincz Miklós