Fehérvári Advent 2022 – november 27.

2022. november 23.   SZKKK  

Mikor:
2022. november 27., vasárnap @ 10:00 – 21:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-11-27T10:00:00+01:00
2022-11-27T21:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvár, Belváros
Székesfehérvár
Belváros
Költség:
Ingyenes

November 27., vasárnap

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés – Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. (Varkocs-szobor)

17.45 óra  Kisangyalok kara (Városház tér)

Több mint hatszáz diák énekel idén a Kisangyalok karában az első vasárnapon, a gyertyagyújtás előtt. Az adventi gyerekkórus ötlete a Fricsay-díjas Hartyáni Mária énektanártól származik: a városban jól ismert, ma már nyugdíjas zenepedagógus kezdeményezése támogatásra talált, így születhetett meg a hagyományos adventi program. A résztvevő iskolák: Felsővárosi Általános Iskola, Hétvezér Általános Iskola, Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Kossuth Lajos Általános Iskola, Munkácsy Mihály Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Széna Téri Általános Iskola, Táncsics Mihály Általános Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Tóvárosi Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Zentai Úti Általános Iskola. A karnagy Polgár Zoltánné, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanára lesz. Hangszerelés: Cserta Balázs.

18.00  A város adventi koszorúján Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök gyújtja meg az első gyertyát, majd a polgármester a Kisangyalok karának néhány tagjával közösen kapcsolja fel az ünnepi fényeket (Adventi színpad, Városház tér)

18.10  Szulák Andrea adventi koncertje (Adventi színpad, Városház tér)

Énekes, színész és műsorvezető – Szulák Andrea több műfajban is sikeres, sokoldalú művész. A 80-as években külföldön dolgozott tánczenészként, hazaköltözése után itthon bárokban énekelt. 1990-ben, a Neoton Família kettészakadása után az új Neoton énekesnője lett, majd két évig dolgozott a Rapülők zenekarral. Kétszer is megválasztották az Év énekesnőjének, lemezei közül több aranylemez lett. Televíziós karrierje 1998-ban indult a Ki vagyok én? című műsorban, a kétezres évek elején több országos televízióban is saját műsort kapott. Színházi pályafutása is 1998-ban kezdődött a Hotel Menthollal, az Operettszínházban, ahol 2013-ban az Év musical színésznőjévé választották. Játszott a Madách Színházban, a Játékszínben, de sikerrel szerepelt Győrben és Veszprémben is. Színházi alakításai mellett több játékfilmben is láthatta a közönség. 2022-ben Máté Péter-díjjal ismerték el munkásságát.

 

Ajánljuk még erre a napra:

15.00–19.00  X. Újszövetség Maraton (Vörösmarty Színház)

Advent első vasárnapján, november 27-én 15 órától a Vörösmarty Színház ismét megrendezi az Újszövetség Maratont, immár tizedik alkalommal. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával Jézus életét idézik meg a felolvasók. A színpadon a felolvasások között zenei betétek hangzanak el. Információ és olvasási időpontfoglalás: a színház előcsarnokában lévő jegyértékesítő pultnál, valamint a 22/503-503-as telefonszámon.

10.00–19.00  Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki Palota, Adventi udvar)

11.00  Fenyőmanók – zenés bábelőadás (Igéző) (Belépődíjas)

Közeledik a karácsony a barátságos Bergengóciában. A manók a készülődéssel töltik az idejüket, ki a karácsonyi kuglófot, ki a töltött káposztát készíti az ünnepekre, mikor váratlan látogató érkezik. A csúf és gonosz Ágota, a rézorrú boszorkány szeretné tönkretenni a barátságos bergengóciaiak karácsonyát, és elrabolja a karácsony csillagát. Azt pedig a legkisebbek is tudhatják, hogy anélkül nem lehet boldog karácsonyt tartani… Egy esély marad, Atanáz, a manók legbölcsebb és legöregebb leszármazottja, aki talán vissza tudja szerezni a karácsony csillagát, ehhez azonban a gyerekek segítségére is szüksége lesz… Jegyrendelés az Igéző facebook oldalán (www.facebook.com/igezo), vagy személyesen a Basa u. 1-ben (bejárat a Fő u. felől), hétköznap 14.00–19.00-ig.

16.30, 17.20 és 18.00  Adventi fényvonat – A feldíszített városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében, puha plédbe burkolózva megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött város különleges fényeit. Az utazás ideje fél óra. (Indulás a Városház térről, jegyvásárlás: Tourinform iroda, Oskola utca 4.)


ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

Mesebeli gőzös a város karácsonyfája alatt:

  • hétköznapokon 16–19 óra, valamint az Adventi színpadon zajló délelőtti gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra között,
  • szombaton és vasárnap 16–20 óra között

Meglepetés minden napra: élő adventi naptár december 1-től 23-ig 17.30-kor az Adventi színpadon

„Betlehemi szép csillag” adventi kézműves kiállítás: december 20-ig, hétfő–szombat 13–18 óra és vasárnap 15–18 óra között a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban

Adventi vásár december 24-ig a belvárosban


A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük. 

A szervezők fenntartják a jogot a programváltoztatásra.

A Fehérvári Advent részletes programja »