Emlékezők ünnepe

2022. október 12.   SZKKK  

Mikor:
2022. október 23., vasárnap @ 10:00 – 11:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-10-23T10:00:00+02:00
2022-10-23T11:00:00+02:00
Hol:
Városház tér
Székesfehérvár
Városház tér
Költség:
Ingyenes

Emlékfoszlányok, pillanattöredékek, apró részletek a saját, megélt történelemből, amelyekből összeáll a nagy egész – az elmúlt évek legszemélyesebb ünnepi műsora készül az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára Székesfehérváron. Az író-rendező Matuz János a dokumentumok mellett idős fehérváriak elbeszéléseire építette a darabot, amely idén nem a látványra, sokkal inkább a szavak erejére támaszkodva mutatja meg az emlékezőkben máig elevenen élő, megható, fájdalmas és felemelő napokat. A produkciót október 23-án, vasárnap 10 óra kezdettel láthatják az ünneplők a Városház téren.

A fehérvári laktanyában ott állomásozott a szovjet hadsereg különleges hadteste, az októberi napokban folyamatosan járt a tankok motorja, állig felfegyverzett szovjet katonák várták a parancsot, hogy induljanak – a város közössége mindennek tudatában mégis lelkesülten állt a forradalom mellé: sodorta őket a történelem, elhitték, hogyha mindenki ugyanazt gondolja, ki lehet vívni a szabadságot.

Az Emlékezők ünnepe a bukásában is fenséges fehérvári tizenkét nap előtt tiszteleg, felidézve az első lelkesült pillanatokat, a Szabó-palotánál áldozatokat követelő, véres sortűz történetét, Keszei István Városház téri beszédét, a tüntetéseket, a Vörösmarty Rádió és az Új Fehérvár születését, és a véget, november 4-e tragédiáját.

„Nincs nagy körítés, a szó hatalmára épít a darab, amelyet egy nagyon jól összerakott, izgalmas zenei világ tart egyben. Négy ember a tömegből, ők az elbeszélők, akik különböző szerepekben, egyik helyzetből a másikba átlépve mesélik el a történteket, a hangulatot, amit azokban a napokban mindenki átélhetett Fehérváron. Igyekeztem méltó lenni azokhoz, akik megtiszteltek azzal, hogy elmesélték az emlékeiket. Olyan mondatokat írtam, amelyek hordozzák azt az energiát, tisztaságot, azt a jövőképet, amelyet az emlékezők megéltek 1956 októberében” – fogalmaz a rendező, a Székesfehérvári Közösségi Kulturális Központ művészeti intendánsa a darabról.

Az ünnepi előadás szereplői Törsök Márta, Magony Imre, Csutorás Emma és Schneider-Zaj Ákos, valamint Lórodi Luca, aki a tánc eszközeivel egészíti ki a színészek mondatait, a koreográfusok Rovó Tamás és Tombor Tímea, a zenei vezető Cserta Balázs.

EMLÉKEZŐK ÜNNEPE

Ünnepi előadás az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján
  

SZEREPLŐK:

Törsök Márta, Magony Imre, Csutorás Emma, Schneider-Zaj Ákos
  

TÁNCOL:

Lórodi Luca
  

Zenei vezető: Cserta Balázs

Koreográfus: Rovó Tamás és Tombor Tímea

  

ÍRTA ÉS RENDEZTE: MATUZ JÁNOS