Hírek

Street art, tattoo és nagy(on jó) versek

2023. május 22.   SZKKK  

A nyarat idéző napsütéses vasárnap zárta a 22. Kortárs Művészeti Fesztivált: magyar tervezők egyedi darabjai a dizájnvásárban, tetoválás és graffiti, dj Lenoks zenéi, Nagy Magyar Versek, a Pankastic! koncertje szerepelt a kínálatban – a látogatók a fénybe öltöztetett SZKKK épülete mellett búcsúztak az idei fesztiváltól.

Minden hétvégén lehetne ilyen – a mondat vasárnap este ütötte meg a fülünket a Csónakázó-tónál. A mondat megfogalmazója a hangulatos helyszín mellett a programot is élvezhette, ahogy a beszélgetésből kiderült: előző nap is járt a fesztiválon. Látni- és hallanivaló maradt még vasárnapra is. A divat és a különleges darabok iránt vonzódó közönség számára például a dizájnvásár, ahova öt tervező – Karakó Zsana, Lengyel Zsuzsi, Sulyan Zsuzsanna, Sustik Krisztina, Szerencsés Gabo – hozta el munkáit. Színes, változatos formájú táskák, ruhák és többféleképpen hordható kardigánok, sálak, egyedi ékszerek kellették magukat az épület előtt, ahol az alkotni vágyók egy workshop részesei is lehettek: Kondor Valéria vezetésével a linómetszés alapjaival ismerkedhettek az érdeklődők.

A nyarat idéző napsütésben nézelődő, sétálgató, borral a kézben ücsörgő, beszélgető közönséget három órától a Lenny Lenoks válogatta zenék szórakoztatták, közben az SZKKK épületében a kortárs művészet manapság divatos ága, a tetoválás „mutatkozott be”: Láposi Katalin Tímea munkáját követhették figyelemmel a nézők az aulában. Kint pedig a street arttal ismerkedhettek, a Hősök frontembereként ismert Mentha, azaz Ozsváth Gergely „látványfestett”: a hely szelleméhez illő graffiti egy nádast idéz, benne két hallal.

A közönség számából ítélve a nap legjobban várt eseménye a Nagy Magyar Versek produkció volt: Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Kamarás Iván és Szabó Balázs előadása igazi csemege volt, szórakoztató és tartalmas kikapcsolódás, amelyben nagy költők verseinek átiratait hallhatta a közönség. Ady, Petőfi, Radnóti és mások „hangját” hallottuk, kicsit másképp, az ő témáikat a bennünket körülvevő világra hangolva. Vírus, karantén, bezártság, elszigetelődés; lájkok, szmájlik, netes ismerkedés, szerelem nulladik látásra – sok mindenről szó esett a végig élvezetes előadáson. Szabó Balázs dalait többen is együtt dúdolták a gitáros-énekessel, a végén pedig nagy sikert aratott a Kamarás Ivánnal együtt előadott duó.

A Kortárs utolsó fellépője a Pankastic! zenekar volt, a „django-pop” jólesően ölelte körül a lassan sötétedő tópart közönségét, akik végül a Méhkas Dia Projekt épületfestésének látványával búcsúztak az idei Kortárstól.

 


 

,