Értéktári munkánk 2020–2023.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ 2020/2021-ben javaslatot tett a Kondor Béla Képzőművészeti Szakkör, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, az Öreghegy Közösségi Ház, a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar, a Prospero Színkör, a Felsővárosi KALOT települési értéktárba történő felvételéhez, valamint a Székesfehérvári Királyi Napok megyei értéktárba történő felvételéhez. 2022-ben kezdeményezte Bory Jenő és Terkán Lajos személyisége, munkássága, szellemi öröksége települési értéktárba történő felvételét, majd ez utóbbi anyaggal 2023-ban bővítette a Csillagvizsgáló korábbi felterjesztését.

Önkormányzati intézményként fontosnak tartjuk, hogy a Székesfehérváron fellelhető, elsősorban a telephelyeinken működő, a saját területükön kiemelkedő alkotó csoportok, egyesületek tevékenységét segítsük, támogassuk; felhívjuk a figyelmet az ezen csoportokon, egyesületeken belül folyó munkára, valamint arra a tényre is, hogy az általuk végzett magas színvonalú tevékenység lehetőséget ad a kikapcsolódásra, szórakozásra, új ismeretek szerzésére; a tehetségek kibontakozására, bemutatkozására; közösséget teremtenek és lehetőséget adnak a különböző korosztályok találkozására is. Mindezek miatt a 2020. évben – tevékenységük elismeréseképpen – több csoport és telephely esetében javaslatot készítettünk elő annak érdekében, hogy azok bekerüljenek a települési értéktárba.

Vezetői javaslatok alapján az intézmény munkatársai a következő csoportok, egyesületek, közösségi házak felterjesztését készítették el 2020/2021-ben:

Felsővárosi KALOT – A felsővárosi KALOT – az előzményeket is figyelembe véve – jóval több mint százéves múltra tekinthet vissza. Az egylet egykori és mai tagjai rendszeresen, elkötelezetten tettek, tesznek azért, hogy megőrizzék és továbbadják az alapítók által vallott elveket, eszméket, azokat a vallási, kulturális értékeket, népi és gasztronómiai hagyományokat, amelyek a Felsőváros közösségének együvé tartozását hivatottak erősíteni.

Kondor Kör – A több mint 45 éves múlttal rendelkező körben olyan neves művészek foglalkoztak a tagokkal, mint Ujházi Péter, Ecsedi Mária, Nagy Benedek vagy Pinke Miklós. A kör fő értékei közé tartozik, hogy – a környéken egyedülálló módon – lehetőséget teremt az élőmodell utáni aktrajzra, szakszerű segítséget nyújt a felvételire készülőknek, a szabadidő minőségi eltöltésére kínál közösségi alkalmat amatőr alkotóknak szabad légkörben, miközben mélyebb önismeretre tehetnek szert az alkotó tevékenység folyamán – szakértő támogatással. A jövőben intézményünk szakmai támogatásával továbbra is profi és amatőr művészek közösségének találkozási pontja lesz a Kondor Kör, amely az elmúlt évtizedek alatt számos kitűnő művészt adott városunknak.

Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar – Székesfehérvár egyik legfiatalabb kulturális közösségi tere, amelyet néhány év alatt megismertek és megszerettek a városrészben élők; igyekszik a kulturális, művelődési lehetőségeket a város központjától távolabb élők számára is elérhetővé tenni. Feketehegy-Szárazréten 2015-ben kezdődött el egy olyan kulturális tér kialakítása az új közösségi ház mögötti udvaron, amely sokszínű, többfunkciójú; széles közösséget szólít meg, ezzel kiszolgálja a városrész összes korcsoportját, és hozzájárul az oktatás színesítéséhez is. Az első ütemben a kultúrudvar szabadtéri színpada és fedett nézőtere épült meg, ahol koncerteket, színházi esteket szerveztek az utóbbi években, 2021-től pedig kertmozi is működik majd itt. A fedett, 400 néző befogadására alkalmas nézőtér lehetővé teszi, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között is használható legyen a színpad.

Prospero Színkör – Az egyesület az elmúlt két évtizedben folyamatosan jelen volt a város kulturális életében, eddig majdnem harminc bemutatót tartottak, sokféle stílust, műfajt kipróbálnak annak érdekében, hogy sokszínűségüket megmutassák a közönségnek. Lehetőséget biztosít a fiatal színjátszók számára önmaguk fejlesztésére, tehetségük kibontakoztatására. A színkör célja nem csupán az, hogy színházi műhelyként működjön és szórakozási lehetőséget nyújtson a közönség számára: arra törekszenek, hogy művészileg értékes és színvonalas előadásokat hozzanak létre. A társulat a Kortárs Művészeti Fesztivál rendszeres fellépője. Az amatőr színjátszó találkozókon több alkalommal értek el sikert, az elismerések nemcsak a társulat, de Székesfehérvár hírnevét is öregbítik.

Öreghegyi Közösségi Ház – A Fanta-villaként is emlegetett épület hosszú évtizedek óta szolgálja a köz művelődését, nemcsak a városrészben élők, de a minden fehérvári számára jól ismert, elismert helye a jó programoknak. Színházi előadások, jazz- és könnyűzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások vonzzák a kultúra iránt érdeklődőket, ezen kívül számos klub, csoport és egyedi előadás, foglalkozás teremt lehetőséget a kikapcsolódásra, mozgásra vagy akár a tanulásra is.

Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló – Gazdag története, egyedi kialakítása és műszaki megoldásai miatt Székesfehérvár kulturális örökségének fontos része, emellett turisztikai célpontként is szolgál, így az ország más részéből érkezők számára is jelentőséggel, tudományos-kulturális értékkel bír. A csillagvizsgálónak intézményünk 45 éve ad otthont a gyönyörű tóparti környezetben. A tudósok és amatőr csillagászok kezdetektől fogva segítették, figyelemmel kísérték a csillagda működését, amely az elmúlt évek során számos esetben fogadott nyári táborban résztvevő diákokat, valamint Székesfehérváron átutazó csoportokat. A kupola és a távcső ipartörténeti emlék, a távcső tükre pótolhatatlan kézműves emlék.

Vezetői javaslatok alapján az intézmény munkatársai 2022-ben az értéktári felterjesztések során személyekre koncentráltak: két székesfehérvári személyiséget, munkásságukat, szellemi örökségüket – Bory Jenőt és Terkán Józsefet – terjesztettük fel a települési értéktárba.

Bory Jenő – A székesfehérvári születésű Bory Jenő személyisége, életművének minden pontja indokolttá teszi a települési értéktárba való felvételét. Sokoldalú ember volt, akinek tevékenységével lépten-nyomon találkozhatunk városunkban. Művész volt, tervező, költő, építész és egy, az utókor számára is példaértékű, kreatív ember. Pályakezdése, célkitűzései, álmainak beteljesítése, épületei, építészeti tervei, szobrászati munkái, síremlékei, emlékművei, egyházi szobrai, épületdíszítő plasztikái, portréi, kisplasztikái – és rajongása szeretett felesége, családja iránt példaértékű. Székesfehérváron neve hallatán mindenkinek a romantika fellegváraként is ismert Bory-vár jut eszébe. Kevés olyan művészt ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát, közéjük tartozik Bory Jenő.

Terkán Lajos – A szintén székesfehérvári születésű és itt később sikeres ismeretterjesztő előadásokat tartó Terkán Lajost személyisége, matematikai és csillagászati munkássága, szellemi öröksége teszi alkalmassá a települési értéktárba való felvételre. Nevét – az SZKKK központi épületében található – városi Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló viseli. Terkán csak a tudománynak élt, a csillagászat volt a mindene. Közvetlen, szívélyes, jó kedélyű, emberszerető, mégis érdekes egyéniség volt.

2023-ban a Városi Levéltár és Kutatóintézet javaslatára a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló 2021-ben készített felterjesztést kiegészítettük Terkán Lajos munkásságának ismertetésével, így megemlékezve a névadóról.


Előzmény: 2020-ban a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai a járványhelyzet okozta kényszerszünetben sem „hagyták magukra” a városi rendezvényeket: elkészítették és beadták azokat a javaslatokat, amelyek segítségével a programok bekerülhetnek a települési értéktárba.