Hírek

Arany, Petőfi és Bach is járt a ligetben

2018. május 18.   Hajnal Csilla  

A Kortárs hetedik napján Balázsy Pannát, a Bob és Bobék Orchestrát és a Fugato Orchestrát hallhattuk a ligetben, a Vörösmarty Teremben pedig a társaság új könyveivel ismerkedhetett meg a közönség.

A lányai mindennapjaiból és a saját gyerekkorából is merített, amikor a könyveit írta – erről is mesélt Balázsy Panna csütörtökön délután a Fehérvári könyvnapok első napján. Szentesi Szandra és a 3. b osztály története „betalált” a kiskamasz korosztálynál, ezt a vonalat egyelőre mégsem folytatja a szerző, bár igény lenne rá, hogy a szereplők, kicsit idősebben újra, megjelenjenek a színen. Szívesen megy író-olvasó találkozókra iskolákba, a gyerekek kíváncsiak, érdeklődők, leginkább azt szeretnék megtudni: hogyan születnek a történetek és azokat mikor írja meg? Az egykori rádiós néhány éve elvégzett egy cukrász iskolát, már csak azért is, mert „a süteménysütés a szeretet egyfajta kifejezési formája”, és egyik kitalálója a Globalista konyha elnevezésű gasztroprojektnek is, merthogy „hedonistának lenni jó”. Lételeme a változatosság – mondta magáról, biztos benne, hogy lesz még néhány érdekes új dolog, amibe belefog az élete során.

A fesztiválliget első koncertjén a Bob és Bobék Orchestra játszott a közönségnek. Nem is akármit: Petőfi és Arany műveit hozták el a Kortárs ligetbe, bizonyítandó, hogy a klasszikusok egyáltalán nem unalmasak, nem porosak, nemcsak dörgő hangon, pátosszal előadható versek, hanem igenis tudnak nagyon maiak lenni. A Befordultam a konyhába című vers például az egyik legjobb csajozós „duma”, legalábbis Színész Bob, azaz Horváth Kristóf és a zenekar előadásában. A Toldi keresztmetszet pedig, amit a Bob és Bobék a Zenepavilonban bemutatott, egyszerűen zseniális: ha az iskolákban ezt a változatot is hallanák a diákok, sosem felejtenék a tananyagnak ezt a részét, ez egészen biztos.

Különleges élmény volt a Fugato Orchestra fellépése is. Profi zenészek, kiváló hangzás, a zene pedig valóban olyan, amilyennek a zenekar magát a honlapján jellemzi: a sokszínűséget formálja egységgé. Barokk dallamok, népdal, jazz és elektronikus zene – a Fugato folyamatosan „utazik” a műfajok és stílusok között. A francia barokk darabnak indult dallam, amelyet a zenekaron belül egy vonósnégyes játszott, egyszerre improvizatív, lendületes jazz muzsikává lett, elektronikus gitárral, dobbal és szintetizátorral. És aztán megérkezett Bach is a ligetbe, a looper és az elektromos hegedű varázslatának köszönhetően, a közönség ovációval és nagy tapssal díjazta az előadást, ahogyan az egész koncertet is.

A Kortárs csütörtöki napjának másik helyszíne a Vörösmarty Terem volt, ahol a Fehérvári Könyvnapok eseményeként a Vörösmarty Társaság tagjainak új könyveivel ismerkedhetett meg a közönség. Bobory Zoltán Ima-Vers-Könyv című kötetét P. Maklári Éva és a szerző, Borbély László Feszület a ring felett és Finita la commedia című könyveit pedig Dóka Andrea színművész és a szerző mutatta be.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs


 

,