Hírek

Játék a fénnyel

2018. május 10.   Hajnal Csilla  

Az idei Kortárs Művészeti Fesztivál fő témája a textil, emellett a Zichy ligetbe szervezett programok fontos eleme a fény, az optikai játékok sora – ezek egy részével már a megnyitó napján is találkozhat a közönség.

A Fesztiválligetté alakuló Zichy ligetben a programsorozat egész ideje alatt izgalmas, érdekes szabadtéri kiállítások, látványosságok várják a látogatókat a Fehérvári Művészek Társasága tagjainak köszönhetően. Múlt pénteken nyílt meg a társaság Most című tematikus fotókiállítása a Pelikán Galériában: a megnyitó séta során Mosberger Róbert és Falvay Miklós sörösdobozokból kialakított camera obscurákkal készített felvételeket, ezek a Pelikán Galériából a Zichy ligetig vezető út mentén találhatóak kandelábereken, kresztáblák oszlopain, esőcsatornákon. A galériában látható kiállítás „nyúlványaként” a ligetben szabadtéri tárlat nyílik nagyméretű vászonképekkel, nyomatokkal. A kiállítás közelében sztereó kukucska képnézegetőkbe pillanthatnak be az arra járók, a térhatású képeket ugyancsak a társaság tagjai készítették.

Arany Gold Zoltán játékra hívja a fesztivál látogatóit. A fák között kifeszített fonál installációba színes fóliák illeszkednek, amelyeken keresztül sajátos színű, izgalmas fotókat készíthetnek a vendégek a ligetről, a liget látogatóiról. A 3D hatású Tűdombormű plexihasábokból áll össze, amely szintén sajátos optikai élményt nyújt, különösen este, az izgalmas megvilágításnak köszönhetően. A dombormű – amelyet az érdeklődők maguk is alakíthatnak – minden tüskéje egy-egy centiméter áttetsző plexi rúd, ezek vezetik a fényt, amit az esti órákban napfény hiányában egy beépített ledszalag pótol. Ezen kívül több, a korábbi fesztiválokon már kiállított, kukucskálós játék várja a kíváncsi, leselkedésre hajlamos nézőket.

Vasárnap délelőtt tíztől a fényképezés hőskorába repít Mosberger Róbert utazó fotólaboratóriuma. A világban már sok helyen bemutatkozott, egyszerre látványos és érdekes optikai játszótéren kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak a camera obscurák vizsgálata, cianotípia vagy fotógramm készítése közben.