Hírek

Kortárs: jövőre már a huszadik jön

2018. május 20.   Hajnal Csilla  

Szombaton a szokott helyen, a Bory-várban ért véget a Kortárs Művészeti Fesztivál idei eseményeinek sora: koncertek, kiállítás és több gyerekprogram is várta a látogatókat, ahogyan az előző napokban a fesztivál központi helyszínén, a Zichy ligetben is, ahol az idei nagy újdonság a kertmozi volt.

A Bory-vár önmagában is a nyugodt kikapcsolódás szigete, akkor is van bőven néznivaló, ha éppen nem történik semmi – szombaton viszont volt bőven program, gyereknek és felnőttnek egyaránt. A kicsiknek például a Tótágas Színtársulat Don Quijote előadása, a felnőtteknek meg a koncertek, bár, ami azt illeti, ezeken a gyerekek is kiválóan érezték magukat, a Csángálló zenekar muzsikája még táncra is perdítette némelyiküket. A fényfestés és a tűztánc a Jam-Bory-Vár elmaradhatatlan tartozéka, ezek idén sem maradtak el, ahogyan a Fehérvári Heti Betevő csapatának sütijei, zsíros kenyerei sem: az ezekért a várban hagyott forintok mind jó célt szolgálnak, a következő ételosztást lehetőségét biztosítják.

Ami a mögöttünk hagyott napokat illeti: idén több újdonsággal is szolgált a Kortárs Művészeti Fesztivál, amely egyébként a tizenkilences sorszámot viselte, szóval jövőre jubileumi év következik. A korábbi évektől eltérően idén a Zichy liget lett a programok központi helyszíne, ahol a Fehérvári Művészek Társasága tagjainak köszönhetően folyamatosan talált attrakciót az arra járó: kipróbálhattuk például Varga Gábor Farkas gyeptéglából épített labirintusát, Arany Gold Zoltán tűdomborműve pedig minden egyes napon többször is alakot váltott, ez volt az egyik legnépszerűbb pont a ligetben. A Lepkeházba talán a vártnál kevesebb lepke költözött, viszont a móri Public Art fehérvári alkotóktól származó műveit szintén sokan nézegették az elmúlt napokban.

A fesztivál másik újdonsága a kertmozi volt, ahol esténként érdekes, a mozikban amúgy ritkán játszott rövidfilmeket vetítettek, kilenctől pedig olyan nagyjátékfilmeket, mint A Viszkis, a Sztálin halála vagy Az állampolgár és a Jupiter holdja. Az eső szerencsére elkerülte az esti vetítéseket, a hűvösebb időre pedig több meleg pulóverrel, a jól felkészültek takaróval készültek. A vastag pulcsi néhány koncert idején is elkelt, de így is megérte végigülni például a Bob és Bobék zseniális Arany-Petőfi műsorát, a Fugato zenekar vagy Váray László koncertjét. A Fehérvári Könyvnapokon találkozhattunk Kemény Istvánnal és Balázsy Pannával, a gyerekeknek az Alkoss könyvet! program nyújtott remek szórakozást.

A színházi kínálatban a Prospero Színkör bemutatói mellett nagy siker volt a Matuz János rendezte hangszínházi bemutató: A Szabadművelődés Házában zsúfolásig megtelt a színházterem a legyekura.org című darabra, a közönség állva tapsolt a városi rendezvényekről ismert diákszínjátszók produkciójának. A tánc sem maradt ki a programok közül: a Székesfehérvári Balett Színház beavató estjén nem csak egy próba folyamatába láthatott bele a néző, de a vállalkozó kedvűek akár be is állhattak a profik közé, hogy kipróbálják magukat. Láthattunk fiatal, még kezdő tehetségeket is: a Gorsium iskola több produkciójának is tapsolhatott a közönség abban az összeállításban, amelybe az idei Diáknapok produkcióiból válogattak egy csokorra valót. És nyíltak kiállítások is, az Aranybulla könyvtárban, a Köfém Oktatási és Művelődési Központban és a Pelikán Galériában, no meg persze a Fő utcán: az újdonságok mellett az folytonosságot képviselte a művész-zászlók látványa, állandó reklámot adva az egész heti programoknak.

Hajnal Csilla
Fotó: Varga Tibor Javick, Igari Balázs és Lőrincz Miklós
További képeink a fesztivál Facebook-oldalán: www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival