Hírek

Dalok, versek diákoktól diákoknak

2018. június 5.   Hajnal Csilla  

Tehetséges fiataloknak teremt bemutatkozási lehetőséget az a pályázat, amelyen a (Fehérvári Programszervező Kft.-vel együttműködő) Motívum Kulturális Egyesület indult sikerrel: 480 ezer forintot nyertek a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) közművelődési kollégiumától egy zenés-verses műsor bemutatására. A diákszínjátszók három településre viszik el a műsort.

A Motívum Kulturális Egyesület az elmúlt években igyekezett olyan értékes programokat szervezni a megyeszékhely fiataljainak, melyek a szabadidő hasznos eltöltését szolgálják. Az egyesület céljai között szerepel, hogy bemutatkozási és fellépési lehetőséget biztosítson öntevékeny fiatal csoportok, illetve egyének számára, ennek érdekében indultak az NKA pályázatán, amelynek segítségével a fiatalok szereplési lehetőségeit gyarapíthatják. A sikeres pályázatnak köszönhetően 480 ezer forintot fordíthatnak arra a tájoltató programra, amelyben a tehetségkutató rendezvények győzteseit, sikeres fellépőit mutatják be a megyében. Tehetséges fiatal versmondók, diákszínjátszók és énekesek három Fejér megyei kistelepülésen, Alapon, Nagylókon és Sárkeresztúron mutathatják be tudásukat, terjeszthetik azt a minőségi kultúrát, melyet maguk is képviselnek.

Székesfehérvár kulturális életében az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a tehetségkutatás, a tehetséggondozás. Több verseny indult el, amelyek eredményeképpen az éneklésben, a versmondásban vagy a színjátszásban tehetséges fiatalok mutatkozhatnak be és mérettethetik meg magukat szakértő zsűri előtt. Ezek között a Fehérvári Versünnep már nyolcéves múltra tekinthet vissza, tavaly negyedszer rendezték meg a városban a Fehérvár Hangja énekes tehetségkutató versenyt. A Vörösmarty Színház vezetése pedig a tehetséges fiatal, leginkább középiskolás korú színjátszókat karolta fel, igazi műhelymunkát biztosítva számukra akár a színház előadásaiban, akár a városi rendezvényekre készülő műsorokban. Az évek során több előadásban mutathatták be tehetségüket, komoly dramaturgi, rendezői munka segítette őket tovább, produkcióról-produkcióra.

A most bemutatandó műsor szereplőit Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa válogatta ki, ő állította össze és rendezte a tájelőadást, amelyben a színjáték mellett versek és megzenésített versek szerepelnek. Olyan művek, amelyek közel állnak a fiatal korosztályhoz, minőséget, értéket képviselnek, de közben szórakoztatnak is. A műsorban fellép a Fehérvár Hangja győztese, Ferenczy-Nagy Boglárka mellett két másik döntős, Kaifis Zoé és Németh Patrícia, valamint a diákszínpadokról és a Versünnepről ismert Bakó Fanni, Darkó Dániel és Varga Eszter.

Hajnal Csilla
Próbafotók: Paulik Anna


 

,