Hírek

Art Café a Városház térről

2018. augusztus 6.   Hajnal Csilla  

Elindult a Fehérvár TV-ben az Art Café élő adása: ahogyan tavaly, 2018-ban is ezekkel az adásokkal „számolunk vissza” a Székesfehérvári Királyi Napok nyitónapjáig. A Pátria Kávézó teraszán a programsorozat szervezői, résztvevői érkeznek, hogy Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezető kérdéseire válaszolva megismertessék a nézőket, az arra járókat a fesztivál részleteivel, a felkészülés érdekességeivel.

A hétfő esti első beszélgetés elején Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke és Majoros Andor fesztiváligazgató a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválról beszélt. Megtudtuk: három földrészről nyolc csoport érkezik ebben az évben Fehérvárra, de ahogyan mindig, a fesztivál most is lehetőséget ad a megyei együtteseknek is a bemutatkozásra. A nyitó felvonulás, az esti, Zichy színpados fellépések, a folkestek a Táncházban rengeteg embert vonzanak minden évben, ez biztosan így lesz most is – hangzott el. A fesztivál idején a belváros szinte minden pontján táncolnak majd, de ezen kívül idén tovább is lépnek – mondta Juhász Zsófia: idén a fesztivál olyan otthonok felé nyit, amelyekben idős emberek, fogyatékkal élők laknak, olyan emberek tehát, akik nem tudnak eljönni a Belvárosba, hogy a táncok szépségét élvezzék. A fesztivál szlogenjét így akár módosíthatjuk is: a világ hozzánk jön, a fesztivál pedig házhoz megy – tette hozzá Majoros Andor, aki a közönség figyelmébe ajánlotta a a Góbé zenekar táncházbeli fellépését, a királyi gyerekjátszót, amely egyre kedveltebbek, és a kicsik mellett a szülőket is megmozgatja. Az is elhangzott: ez a fesztivál attól különleges, hogy egy táncegyüttes a házigazda, és hogy a szűk szervező csapat mellett számos önkéntes is segíti a lebonyolítást – erre az éppen a téren sétáló önkéntes lányok igazán jó példát is szolgáltattak az adás idejében.

Az adásban bemutatkozott a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje is, velük is találkozhatnak majd a Királyi Napok látogatói, de már eddig is részesei voltak az óriásbábos felvonulásoknak. Az Országalma előtt tartott rögtönzött bemutatójuk jó felvezetése volt a műsor második felének, amelyben a téma a Koronázási szertartásjáték volt. A felkészülés részleteibe Matuz János dramaturg és Varga Gabriella színművész, Merániai Gertrúd megformálója avatta be a nézőket. A színésznő arról beszélt, a nyaralásra egy hosszú tanulmányt kapott Matuz Jánostól, amely számos történelmi érdekességet tartogatott. Az első olvasópróba is különleges volt, olyan, mint egy történelemóra. Egy ilyen előadásnál nagy szükség van erre, hogy a szereplők tudják, hol, milyen időben történnek az események. Lúdbőrös érzés az egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyén játszani – mondta a színésznő, Matuz János arról beszélt, ez az első olyan előadás, amelyben kettős koronázásról van szó. Egy 800 éves perpatvar közepébe csöppenünk: a vita arról zajlott, hogy az esztergomi érsek vagy a veszprémi püspök koronázza meg a királynét. Felhívta a közönség figyelmét arra is, hogy jegyezzék meg Róbert püspök nevét: ő ugyanis, immár esztergomi érsekként, jövőre visszatér majd, ő lesz, aki megkoronázza IV. Bélát.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs


 

,