Hírek

Célba ért a Siklósi staféta

2018. szeptember 27.   Hajnal Csilla  

Szerda reggel fél nyolckor az Árpádból indult és csütörtökön valamivel dél után a Tópartiban ért „célba” a Siklósi staféta, amely a fehérvári középiskolákat járta végig, hogy meghívja a diákcsapatokat a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőre. Az új verseny célja egyrészt a Fehérvár középkori történetét szenvedélyesen kutató régészprofesszor emlékének megőrzése, másrészt az, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék a várost, annak kultúráját, értékeit. A vetélkedő élményeket is kínál majd a tudás mellé – ezért is jutott el már a felhívás is ebben a formában az iskolákhoz. A csapatoknak bőven volt ötletük: volt, aki drónnal szállította le a stafétát, máshol egy kutya is beállt a csapatba és olyan iskola is akadt, ahonnan talicskával tolták át a felhívást a következő állomásra.

Az Árpád Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium aulájában szerda reggel nagy volt a nyüzsgés, az órákra érkező diákok mellett tévéstáb és újságírók is gyülekeztek a Siklósi staféta rajtjánál. Az árpádos csapatban négy lány, Húshegyi Nikolett, Nagy Tamara Baka Noémi és Mireider Rebeka vette a kezébe a zászlót, a felhívást és magát a stafétabotot, hogy felkeresse a következő állomást. A 10., 11.,12. osztályos diákok egyelőre csak a hírvivők, de legalább egy csapattal az iskola mindenképpen szeretne indulni a vetélkedőn is – mondta az iskola igazgatója, Szeréminé Hegedűs Krisztina, hozzátéve, már csak azért is fontos ez, hiszen a 135 éves intézmény maga is része a város történetének.

A stafétát a város alpolgármestere, Mészáros Attila indította útjára, aki arról szólt: a vetélkedő Siklósi Gyula régészprofesszor emlékének megőrzése és az ismeretterjesztés mellett a tehetségkutatásról is szól, jól illeszkedik a Versünnep, a Fehérvár Hangja vagy a legújabb verseny, a Fehérvár Táncosa mellé. A szervezők hónapok óta dolgoznak a vetélkedő előkészítésén – hangzott el, amely újszerű, semmiképpen sem csak egy tanulmányi verseny lesz, ennek érdekében szervezték ezt a stafétát is, amelynek lebonyolításában a Városfejlesztési Kft. is segít, hiszen az egymástól távol levő iskolák (a kezdeményezéshez 21 intézmény csatlakozott) között a cég elektromos autója szállítja a csapatokat.

A hivatalos start, a kötelező fotók után a lányok be is szálltak az autóba, hogy nem sokkal később már a Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola épülete előtt adják tovább a stafétát az ott várakozó fiúknak (Varga Milán, Steuer Bálint és Csomor Gergely). Innen az autó a Farkasvermi útra indult, a Gorsium Művészeti Szakgimnáziumban három lány, Gyarmati Dorina, Farkas Dorina és Forgács Fanni utazott tovább. Utóbbi kettő a Fehérvár Táncosa tehetségkutató versenyben is indul, nem is hazudtolták meg magukat, a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola parkjában egy rövid kis koreográfia kíséretében adták át a felhívást a következő egységnek. A négy fiú (Csíkos Benedek, Osztotics Richárd, Rehák Dániel és Szabó Bence) lovagiasan megköszönte a produkciót, aztán gyalogosan indultak a Lánczos Kornél Gimnázium felé, útközben azt is kigondolták, milyen veretes szöveggel nyújtják át majd a stafétát ottani társaiknak. Jól is tették, a Lánczos kapujában ugyanis díszegyenruhába bújt kis csapat várta őket. A fiatalemberek (Gril Olivér, Pusztai György és Solymossy András) fontosságuk tudatában, komoly arccal vették át, amit kellett, majd dobszó mellett vonultak az Aranykéz Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola bejáratához, ahol – a modern kor szellemében – légi úton, azaz egy drón segítségével „szállították le” a vetélkedőre szóló felhívást. Az Aranykéz lányai humoruknál voltak, amikor elhangzott a kérdés, ők hogyan jutnak el a következő helyszínre: a seprűk sajnos távol parkolnak, így maradnának az elektromos autónál. Mindenesetre talárba bújtak mind a négyen (Petrik Petra, Belegrai Edina, Nehéz Fruzsina és Huszár Nikolett), és ebben adták tovább a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két fős csapatának (Finta Dominik és Kovács Dominik) a stafétát, aki ugyancsak az elektromos autó kényelmét élvezhették, míg megérkeztek a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumba. Itt a Szabó Szilvia, Kozák Kata, Bodrogai László alkotta egység fogadta őket, a staféta kellékeit egy szép, régi bőröndbe pakolták, és azzal érkeztek meg a szerdai etap végén a Művészetek Házába, ahol másnap reggelig pihent a csomag.

Csütörtökön a Vasvári Pál Gimnáziumból indult tovább a vetélkedőre felhívó staféta a városban, nem is akármilyen felállásban: a Pék Eszter, Fajkusz Anna, Lukács Borbála és Mészáros Bálint alkotta csapatot ugyanis egy kutyus is elkísérte az úton. A stafétabotot végül nem ő szállította, de a Jáky József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában így is mosolyogva fogadták a négylábú „követet”. A Jákysok (Váradi Dominika, Deák Nóra, Szabó Viktória, Rozmán Armand) szintén komolyan vették a szervezők kérését, miszerint „legyen poénos a staféta”: az iskola szakirányait is figyelembe véve lapátot, talicskát ragadtak ugyanis, egyikük ebbe ülve tette meg az utat a következő helyszínre, a Béke térre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába. Innen a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskolába, majd a Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumba, a Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskolába, aztán a Teleki Blanka Gimnáziumba, ahonnan a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnáziumba érkezett a felhívás.

Itt a királyválasztási kampány zajlott éppen, a király-jelöltek ki is használták a lehetőséget, a nap eseményei közé illesztették a Siklósi staféta érkezését: a négy jelölt (Riba Áron, Háder Norbert, Nagy Martin és Lengyel Máté) a vállára vette a diákönkormányzat elnökét, és a csapatot kísérő hírnök kíséretében vitték el a felhívást a Ciszterci Szent István Gimnáziumba. A ciszteresek az I. István Szakgimnázium felé vették az irányt, ahonnan a staféta – a Belváros kockakövein hangosan zörögve – egy kis szállítókocsi segítségével jutott el a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolába, ahonnan a célba, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumba vezetett a staféta útja.

A Siklósi vetélkedő híre minden fehérvári középiskolába eljutott a két nap alatt, köszönjük az igazgatók, a pedagógusok és a diákok közreműködését – a Tópartiban Mészáros Attila zárta le a stafétát azzal, hogy ettől kezdve minden iskolában készülhetnek a versenyre, amelyre november 10-ig kell nevezni egy három perces, telefonon forgatott kisfilmmel, amit a siklosivetelkedo@fehervariprogram.hu címre kell elküldeni. A versenyre jelentkezni a www.fehervariprogram.hu oldalon lehet, a kapcsolattartó tanároknak kell kitölteniük a jelentkezési lapot. A februári elődöntőig online kiselőadások, személyes találkozások, koncert és mozifilm vetítés várja majd a résztvevő diákokat. A döntőt március végén rendezik, a döntőben szereplő csapatok és kísérő tanáraik egy külföldi utazást nyernek.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs, Hajnal Csilla, Paulik Anna, Lőrincz Miklós