Hírek

Megismerjük, megmutatjuk Fehérvárt

2018. szeptember 20.   Hajnal Csilla  

Új, a középiskolás korosztályt megszólító verseny indul útjára idén ősszel: a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőre hatfős csapatok jelentkezését várják a szervezők. A felhívást hamarosan diákstaféta viszi iskoláról iskolára. A vetélkedőt a szervezők ma mutatták be a középiskolai történelemtanároknak a Városházán.

A Fehérvári Programszervező Kft. – a város önkormányzatának megbízásából – hagyományteremtő szándékkal hirdeti meg idén első alkalommal a Szent István Király Múzeum néhány éve elhunyt régészéről elnevezett versenyt. A vetélkedő a középiskolás (9–13. osztály) korosztályt szólítja meg, a hatfős csapatok mellett azonban sokkal több diák is résztvevője lehet a versenynek: olyan feladatok szerepelnek majd a teljesítendők között, amelyek megoldásában a csapattagok mellett más diákok segítségére is szükség lesz.

A verseny célja egyrészt a város középkori történelmének legjobb ismerője, Siklósi Gyula régészprofesszor emlékének megőrzése, másrészt Székesfehérvár történetének, kultúrájának, épületeinek, szobrainak, emlékhelyeinek megismertetése a fiatalokkal – hangsúlyozta bevezetőjében a polgármester. Cser-Palkovics András kiemelte: ami a Versünnep az irodalom terén, az lehet ez a vetélkedő a városismeret, a történelem kategóriában. A történelemtanárok szerepe nagyon fontos, különösen a most, az indulásnál: egyrészt ők azok, akik ismerik a diákokat, kik azok, akik érdeklődnek a téma iránt, másrészt a pedagógusok tudják igazán motiválni a fiatalokat, akik között olyan tehetségek is akadhatnak, akik későbbi tanulmányaikban, a munkájukban is a város történetének kutatása felé fordulnak.

A vetélkedőt a szervezők és az előkészítésben segítő mentorok – Balatoni József, Jocó bácsi, aki a vetélkedő „arca” is lesz, Laczkó Gábor, a Vasvári iskola igazgatója, Rosta Helga múzeumpedagógus, Vakler Anna, az önkormányzat művészeti tanácsadója, Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese – a fiatalok igényeihez alkalmazkodva álmodták meg: olyan feladatokkal készülnek, amelyek megoldásához a korosztály által mindennaposan használt infokommunikációs eszközökre (okostelefon, tablet, laptop stb.) is szükség lesz, de számítanak a diákok kreativitására is, hiszen már a nevezéshez is egy kisfilmet kell forgatniuk.

A Siklósi vetélkedő nem egy tanulmányi verseny, sokkal inkább egy féléven át tartó érdekes kihívásokat tartogató, izgalmas kaland, amelynek a döntője is különleges lesz – erről Vakler Anna beszélt, aki arra kérte a történelemtanárokat: „lektorálják” már az előkészületeket is, az szervezők szívesen fogadják az ötleteket, de a kritikát is a vetélkedővel kapcsolatban. A cél közös: olyan versenyt szervezni, amely élményt ad a diákoknak. Már a felhívások iskolába való eljutása is érdekes lesz, hiszen azt egy staféta viszi majd körbe a városban, de a fél éven át tartó vetélkedő számtalan izgalmas feladatot tartogat a csapatoknak például online előadások, múzeumi foglalkozások, koncertek, mozifilmvetítések vagy éppen a Koronázás szertartásjáték szereplőivel való találkozási lehetőség formájában – emelte ki Vakler Anna, aki ugyancsak arra kérte a pedagógusokat: álljanak az új kezdeményezés mellé, akár több iskolai csapat megszervezésével is.

Az idei első vetélkedő témájában az idei, illetve a jövő évi Koronázási szertartásjáték főszereplőihez, azaz II. András és IV. Béla király korához kapcsolódik. A verseny során sokféle, a korszakhoz kapcsolódó érdekes feladatot kell megoldaniuk a diákoknak: zenei, képzőművészeti, társadalmi, gasztronómiai, oktatási, sőt gyermeknevelési, öltözködési, lakberendezési témában is otthon kell lenniük a versenyzőknek.

A verseny több fordulóban zajlik. Az első a nevezés időszaka, a feladat itt egy három perces, telefonos film „forgatása” a városról, amelyben a csapattagoknak is be kell mutatkozniuk. A fantázia szabadon szárnyalhat, újszerű látásmódot, kreativitást várnak a szervezők a csapatoktól. A film feltöltésének határideje: 2018. november 10. A második forduló az elődöntő, amelyet 2019 februárjában rendeznek meg. Ezt megelőzik azok az online felkészítő foglalkozások, illetve személyes találkozások, amelyek a fent jelzett témákban adnak segítséget a diákoknak, ezek időpontjáról minden alkalommal értesítést kapnak az iskolák. A harmadik forduló a döntő, amelybe a nyolc legjobb csapat kerül. Ezt 2019. március 29-én rendezik meg, az eseményt a Fehérvár Televízió is közvetíti majd: a szervezők a közönséget is szeretnék bevonni a vetélkedőbe.

Ami pedig a díjakat illeti: valamennyi döntőbe jutott csapat és kísérő tanáruk nyereménye egy külföldi kirándulás. Ezen kívül az első, második és harmadik helyezetteket még számos, más értékes díjjal is jutalmazzák, a győztes pedig elnyeri a Siklósi Gyula-díjat.

A versennyel kapcsolatos felhívások hamarosan minden középiskolában elérhetők lesznek. A felhívásokat egy szeptember 26–27-én zajló staféta keretében kapják meg az iskolák: a diákok 2–4 fős csapatokat alkotnak és egy előre eltervezett útvonalat követve viszik el egymáshoz a versenyre hívó szöveget.

A vetélkedőre nevezni a Fehérvári Programszervező Kft. honlapján lehet majd, bővebb információt a siklosivetelkedo@fehervariprogram.hu címen kaphatnak az érdeklődők.

Hajnal Csilla
Fotó: Simon Erika (ÖKK)