Hírek

Készülnek a kisfilmek: november 10-ig lehet jelentkezni

2018. október 31.   Hajnal Csilla  

Egy háromperces, telefonnal készült kisfilmmel nevezhetnek a hatfős középiskolás csapatok az idén először meghirdetett Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőre. Egy iskolából több csapat is nevezhet, de akár több iskola diákjai is összefoghatnak, hogy részt vegyenek a versenyen. Jelentkezni a www.fehervariprogram.hu oldalon lehet november 10-ig.

Az új városismereti vetélkedő célja egyrészt a Székesfehérvár középkori történetének legjobb ismerőjeként számon tartott régészprofesszor, Siklósi Gyula emlékének megőrzése, másrészt az, hogy az itt tanuló, itt élő középiskolások minél többet megtudjanak a városról: a történelmén kívül ismerjék meg kultúráját, értékeit, épületeit, szobrait, emlékhelyeit. A szervezők már az indulásnál igyekeztek hangsúlyozni, nem egy hagyományos tanulmányi verseny lesz a vetélkedő, a diákokat invitáló felhívást ugyanis egy staféta keretében kapták meg az iskolák. A diákok már a két nap alatt is igen kreatívnak bizonyultak: volt, ahol egyenruhában fogadták, majd vitték tovább a felhívást, másutt talicskában tolták, de akadt iskola, ahonnan a diákönkormányzat vezetője négy erős fiú vállán tette meg az utat a sorban következő helyszínre.

Mostanra már több iskolában összeálltak a vetélkedőn résztvevő csapatok, amelyeknek tagjai készítik a jelentkezéshez szükséges, a vetélkedő első feladataként meghatározott kisfilmet. A Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az elsők között jelentkezett. Kanczlerné Horváth Melinda tanárnő, az iskola diákönkormányzatának vezetője elmondta, egy DÖK ülésen ismerkedtek meg a diákok a vetélkedő részleteivel – és rögtön voltak érdeklődők is, így gyorsan összeállt a vácis csapat: Bauer Nikoletta, Madarász Klaudia, Weiszdorn Milán, László Laura, Pujzák Gréta és Róth Dániel a 12.a és a 12.f színeiben készül a versenyre. A háromperces kisfilmet már le is forgatták, komolyan vették a felhívást, hiszen egy egész délutánt rászántak. A kiírásnak megfelelően bemutatkoznak benne ők maguk és azt is elmondják, mit gondolnak a városról – tudtuk meg a tanárnőtől, aki maga is elkísérte a csapatot a forgatásra. Már csak az utolsó simítások hiányoznak, aztán beküldhetik a jelentkezésként készített filmet – ők biztosan nem késnek le a határidőről.

Ami bizony közeleg: november 10-ig már csak alig két hét van hátra. A háromperces kisfilmekben szabadon szárnyalhat a fantázia, előbújhat a kreativitás, hiszen a szervezők arra kíváncsiak, mit gondolnak a középiskolások Fehérvárról. Egy iskolából, vagy akár egy osztályból több csapat is nevezhet, sőt, a csapatok több iskola diákjaiból is állhatnak. A verseny során sokféle érdekes feladatot kell megoldaniuk a diákoknak: zenei, képzőművészeti, társadalmi, gasztronómiai, oktatási, öltözködési, lakberendezési témában is otthon kell lenniük. A jelentkezőket értékes nyeremények is várják: valamennyi döntőbe jutott csapat és kísérő tanáruk nyereménye egy külföldi kirándulás. Ezen kívül az első, második és harmadik helyezetteket még számos más díjjal is jutalmazzák, a győztes pedig elnyeri a Siklósi Gyula-díjat. A vetélkedőre a Fehérvári Programszervező Kft. honlapján, a www.fehervariprogram.hu oldalon lehet jelentkezni.

Fotó: Váci Mihály Ipari Szakgimnázium