Hírek

Siklósi-vetélkedő: 16 csapat az elődöntőben

2018. november 29.   Hajnal Csilla  

Mozivászonra kerültek szerdán a Siklósi Gyula Városismereti Versenyre nevezésként beküldött kisfilmek: a Barátság moziban ezek alapján háromtagú bizottság döntött arról, melyik csapatok mérik össze tudásukat a februári elődöntőben.

A Székesfehérvár középkori történetének legjobb ismerőjeként számontartott régészprofesszor nevét viselő versenyt, a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőt idén első alkalommal hirdették meg. A szervezők 9–13. osztályos diákokat vártak a versenyre, amelynek első fordulójában a nevezés feltételéül szabott, három perces kisfilmeket kellett leforgatniuk a jelentkező, hatfős csapatoknak. Azt kérték a diákoktól, hogy a filmben mutassák be Fehérvárt és persze magukat is.

A megadott határidőig 13 iskolából 26 csapat nevezett, de csak 25 film érkezett be, ezeket vetítették le szerda délután a Barátság moziban. A diákok az időkeretet betartva készítették el a filmeket, amelyek között voltak ötletes és kevésbé jó megoldások is. Voltak, akik úgy látták, Fehérvárt legjobban a város vezetője ismeri, így rövid interjút kértek Cser-Palkovics Andrástól. Mások a sokak által kedvelt alakot, Kati néni szobrát állították a középpontba, sőt, meg is elevenítették a fertályos asszonyt a filmjükben. Egy csapat a város jelentős sportéletére fókuszált, egy másik Prohászka Ottokár személyére, több filmben is központi szerepet kapott a Romkertként bemutatott Nemzeti Emlékhely. Egy csapat Sherlock Holmes és Watson figuráját vezette végig a városon, egy másik pedig az egykori Legyen ön is milliomos! játékba oltva mutatta be nagyon ötletesen a csapat tagjait, akik a kérdésekre válaszolva Fehérvár történetéből is felvillantottak néhány részletet.

A filmeket Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója, Mészáros Attila alpolgármester és Rosta Helga, a Terembura Kulturális Egyesület vezetője értékelte. Az ő döntésük alapján a következő 16 csapat jutott a februári elődöntőbe: Vácisok (Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma), Netlopók, Brigád, Skäccerek, A Tenkes kapitányai, Hős6os, Hirtelen jó lesz, 51-es körzet szökevényei (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Az Idő Vándorai (SzSzC Bugát Pál Szakgimnázium), Teleki Hős6os, Bések (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), LKG Histöri (Lánczos Kornél Gimnázium), Időutazók (Ciszterci Szent István Gimnázium), Jáky Építészek (Székesfehérvári Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola), Alkodo (Kodolányi János Gimnázium), Taperogámeod (SzSzC Árpád Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma).

Fotó: Igari Balázs