Hírek

Kétszer annyi nő, mint férfi a szűrőnapon

2018. november 14.   Hajnal Csilla  

Több mint 2500 vizsgálatot végeztek el a szakemberek az idei Szívügyünk Fehérvár elnevezésű szűrőnapon. Ami a résztvevők arányát illeti, nincs változás a tavalyihoz képest, a hölgyek most is kétszer annyian voltak, mint a férfiak. A legtöbben 2018-ban is a koleszterinszint-, a vércukorszint- és a vérnyomásmérés elvégzését tartották fontosnak.

Idén is több száz érdeklődő jelent meg a város legnagyobb egészségügyi szűrőnapján, amely a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, a Székesfehérvár Járás Egészségfejlesztési Iroda és a város önkormányzat közös szervezésében valósult meg. A Szívügyünk Fehérvár elnevezésű rendezvény húsznál is többféle szűrési lehetőséget, tanácsadást kínált a résztvevőknek, akik között – a korábbi évekhez hasonlóan – most is a hölgyek voltak többen: kétszer annyian érkeztek az Alba Regia Sportcsarnokba november 7-én, mint a férfiak.

A kórház szakemberei által elvégzett vizsgálatok közül a többség a vércukor- és koleszterinszint-mérést, valamint a vérnyomásmérést tartotta fontosnak elvégezni: száz férfi és 260 nő vett részt ezeken az ellenőrzéseken. Ők valamennyien kihasználták a BMI, azaz a testtömeg-index meghatározásának lehetőségét is. Száznegyvenen töltötték ki a vastagbél rizikójának felmérésére vonatkozó tesztet, száznál többen jártak anyajegy vizsgálaton, szemészeti ellenőrzésen, tüdőkapacitás mérésen, valamint a csontritkulás kockázatát vizsgáló felmérésen. A férfiak számára szervezett urológiai szűrésen majdnem százan jelentek meg, a hölgyek közül hetvennél többen kértek előjegyzést mammográfiai szűrővizsgálatra.

Ebben az évben a Székesfehérvár Járás Egészségfejlesztési Iroda is részese volt a szűrőnapnak. Az iroda feladata a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, az egészséges életmódot befolyásoló szokások javítása és a lakosság egészségtudatosságának növelése. Ehhez kapcsolódva végeztek többek között COPD mérést, amelyen vettek részt, de több mint húszan kitöltötték a nikotinfüggőség, illetve a függőség erősségének kimutatására szolgáló Fagerström-tesztet is. A dohányosok a leszokást segítő tanácsokat is kaphattak az iroda munkatársaitól. Az életmód programhoz kapcsolódóan teljes testtömeg mérést végeztek hatvan jelentkezőnél, 45 emberrel beszélgettek a helyes táplálkozásról, és mintegy harmincan a rendszeres testmozgásról is érdeklődtek. Negyvenen töltöttek tesztet a lelki egészség programhoz kapcsolódva.

Fotó: Igari Balázs