Hírek

Sikeres volt a szűrőnap

2018. november 7.   Hajnal Csilla   Galéria

Idén is több százan használták ki a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű egészségügyi szűrőnap adta lehetőséget: az Alba Regia Sportcsarnokban számtalan szűrésen, tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők, akik közül néhányat meg is kérdeztünk: miért tartotta fontosnak eljönni a rendezvényre?

Dura Elemér a párjával együtt érkezett az eseményre. Szívproblémái miatt rendszeresen jár orvosi ellenőrzésre, de a párja biztatására, most először, a szűrőnapra is eljött. Szeretne még többet tenni az egészségéért, hogy minél jobban érezze magát – fogalmazott. A vizsgálatok közül a koleszterin- és vércukorszint-mérés mellett – légzésproblémái miatt – a tüdőkapacitás-mérést tartotta fontosnak elvégeztetni.

Ha kisebb számban is, de fiatalokkal is találkoztunk az eseményen. Dobos Elvira az osztályfőnökétől hallott az egészségügyi rendezvényről. A csarnokban ugyan járt már, de eddig csak sporteseményen – mondta a 14 éves diáklány, aki eddig még nem volt semmiféle szűrésen. A meghirdetett tesztekre lett kíváncsi, a barátnőt is rábeszélte, jöjjenek el vele. Az anyajegyvizsgálat, a szemészeti és a stressz-szűrés keltette fel az érdeklődésüket, azokon vettek részt.

A legnagyobb közösségi oldalon olvasott a szűrőnapról, és mivel korábban egyszer már járt itt, Szapper Lászlóné úgy döntött: itt az ideje, hogy az egészsége érdekében újra eljöjjön a rendezvényre. A barátnőjét is magával hozta, hogy a legfontosabb szűréseken részt vegyenek: a vérnyomásukat, a koleszterin- és vércukorszintjüket mindenképpen szerették volna ellenőriztetni, de ha már itt voltak, a tüdőkapacitás-mérésnél is sorba álltak.

Az előzetes összesítés szerint a kórház orvosai és munkatársai összesen 2839 vizsgálatot végeztek a nap során, emellett 26 masszázst is adtak. A legtöbben a vérvizsgálatot végeztették el (332), közel 140-en ellenőrizették a vastagbelüket, és százas nagyságrendben mérettek tüdőkapacitást, vizsgáltattak anyajegyeket és nézették meg a szemüket, de hasonló nagyságrendben vettek részt urológiai és szájüregi szűrésen és COPD-vizsgálaton.