Hírek

Szívügyünk Fehérvár

2018. november 6.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Az egészség megőrzésének, a betegségek elkerülésének legjobb módszere a megelőzés – e gondolat jegyében fog össze ismét Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház november 7-én, szerdán. A már megszokott helyszínen, az Alba Regia Sportcsarnokban 15 órától várják az érdeklődőket, akik ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon vehetnek részt, és megismerkedhetnek a Székesfehérvári Járási Egészségfejlesztési Iroda életmódváltó programjaival is.

A város Önkormányzata kiemelten fontos területnek tartja az egészség megőrzését, az egészséges életmód terjesztését szolgáló programok támogatását. Ennek érdekében egyre több területen, a városrészekben is szerveznek szűrőnapokat. Fehérvár legnagyobb szűrőnapja a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű rendezvény, amelyet az Önkormányzat – immár hagyományosan – a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházzal közösen szervez. November 7-én, szerdán 15 órától 19 óráig fogadják az Alba Regia Sportcsarnokban mindazokat, akiknek fontos az egészségük. A tavalyi alkalommal kétezernél is több vizsgálatot végeztek el az intézmény ápolói, asszisztensei – a szám mutatja, hogy mekkora érdeklődés övezi az eseményt.

A szűrőnap beharangozó sajtótájékoztatóján Brájer Éva alpolgármester arról szólt, Székesfehérváron számos városrészi prevenciós szűrőnap valósul meg a Humán Szolgáltató Intézetnek köszönhetően. Emellett néhány évvel ezelőtt, kísérleti jelleggel rendezték meg az első Szívügyünk Fehérvár szűrőnapot, amelyre óriási igény mutatkozott, több ezren fordultak meg a vizsgálatokon, ami a folytatásra ösztönözte a kórházat és az önkormányzatot.

Fontos, hogy a résztvevők a kórháztól eltérő, kötetlen hangulatban találkozhatnak a kórház orvosaival, nyugodtan odamehetnek hozzájuk, beszélgethetnek velük. A közvetlen találkozás jót tesz a szakemberek és az egészséget komolyan vevő emberek közötti kapcsolatnak. Ugyancsak lényeges, hogy bemutatja széleskörű tevékenységét a Jancsár utcában a nemrég megnyílt Egészségfejlesztési Iroda is, amely a székesfehérvári járásban végzi munkáját.  

Brájer Éva az egész város nevében köszönetét fejezte ki a Szent György Kórház dolgozóinak, akik nem kis leterheltségük mellett őszintén, tiszta segítő szándékkal, önszántukból végzik a vizsgálatokat.

A szűrőprogram részleteit Bakurecz Ildikó, a Székesfehérvári Progamszervező Kft. munkatársa ismertette. Idén ismét számos vizsgálatot vehetnek majd igénybe a látogatók: az urológiai, kézsebészeti, mozgásszervi, szájüregi, szemészeti és stressz-szűrés mellett anyajegyvizsgálatra is lehetőség lesz. Szakemberektől tanulhatják meg a hölgyek az emlő önvizsgálatának helyes módszerét, és előjegyzést is kérhetnek mammográfiai vizsgálatra. Az érdeklődők kaphatnak táplálkozási tanácsokat a dietetikusoktól és ellenőriztethetik vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinszintjüket, kérhetnek segítséget a dohányzásról való leszokáshoz, és egy teszt segítségével azt is kideríthetik, mennyire vannak kitéve a vastagbélrák kockázatának. A csarnokban találkozhatnak szakorvosokkal, kérdezhetik őket, ez azért fontos és hasznos, mert a tapasztalatok azt mutatják: egy-egy ilyen találkozó után nagyobb bizalommal keresik fel a szakrendeléseket a páciensek, ha panaszuk van, hiszen már tudják, hogy adott esetben milyen kezelés vár rájuk és ki végzi majd azt el.

A szűrőnapon a látogatók megismerkedhetnek a székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda életmódváltó programjával is. Az iroda – amely az egész székesfehérvári járás területén végzi munkáját – tevékenysége a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a daganatos megbetegedések elleni küzdelmet, valamint a mentális betegségek megelőzésnek feladatait is magában foglalja – ennek megfelelően a szűrőnapon végeznek például COPD-szűrést és testösszetétel-meghatározást is. Kihelyezett programjaiban a nőknek alakformáló tornát (a Nyitott tornatermek keretében, a tornából ízelítőt is kaphatnak az érdeklődők a szűrőnapon), a szív- és érrendszeri betegeknek rehabilitációs tornát kínálnak, ezenkívül szülésre felkészítő tanfolyamot és nordic walking oktatást is indítanak.

A délután során a látogatók az Országos Mentőszolgálat megyei szervezete munkatársainak segítségével megismerkedhetnek az újraélesztés alapjaival, kipróbálhatják a jógát, a meridián tornát, de belekóstolhatnak a csontritkulást megelőző mozgásformákba is az Osteoporosis Klub tagjaival, gyógytornász vezetésével.

Fontos, hogy az eddigi nyitott terek helyett ezúttal pavilonos rendszert alakítanak ki a csarnokban, hogy az érdeklődők minél diszkrétebb körülmények között konzultálhassanak az orvosokkal. Emellett a megnyitó keretében hirdetik ki a szűrőnap kapcsán meghirdetett gyermekrajz-pályázat eredményeit.

Havasi Tímea (ÖKK) és Hajnal Csilla
Fotó: Fürész Aliz