Hírek

Tizenhárom iskola, huszonhat csapat a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőben

2018. november 15.   Hajnal Csilla  

Lezárult a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő nevezési időszaka: 13 iskolából 26 csapat nevezett a versenyre a megadott határidőig. Elkészültek a jelentkezéshez szükséges kisfilmek, a zsűri november végén ezek alapján dönt majd arról, hogy melyik csapatok mérkőzhetnek meg egymással februárban a döntőbe jutásért.

Új, a középiskolásokat megszólító verseny indult útjára idén ősszel: a Fehérvári Programszervező Kft. – a város önkormányzatának megbízásából – hagyományteremtő szándékkal hirdette meg a Szent István Király Múzeum néhány éve elhunyt régészéről elnevezett Siklósi Gyula Városismereti vetélkedőt. A verseny célja – a tudós régészprofesszor emlékének megőrzése mellett – az, hogy a fiatalok minél többet tudjanak meg Székesfehérvárról, ismerjék meg a város értékeit, kultúráját, történetét, nevezetes szobrait, emlékhelyeit.

A versenyt szeptember végén egy staféta keretében hirdették meg, a középiskolák egymásnak adták át a vetélkedőre szóló felhívást, így a hír minden érintetthez eljutott. A nevezés feltétele egy háromperces kisfilm elkészítése volt, amelyben a hatfős csapatok – saját szemszögükből – mutatják be a várost és magukat is. A határidőig, november 10-ig 13 középiskolából összesen 26 csapat jelentkezett a vetélkedőre.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium küldte be a legtöbb filmet, ők 9 csapatot indítanak, a Ciszterci Szent István Gimnázium 3, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziuma, valamint Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma 2-2 csapattal, a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, a Lánczos Kornél Gimnázium, a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Bugát Pál Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Jáky József Szakgimnáziuma, Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 1-1 csapattal jelentkezett a vetélkedőre.

A csapatok tagjai jellemzően a 10. és 11. osztályos diákok, de van olyan iskola, ahonnan a végzősök vállalkoztak a versengésre, és olyan is, ahol a legfiatalabb, 9. osztályosok készítették és küldték be a nevezéshez szükséges videót. Bár a versenykiírás lehetővé tette, vegyes, azaz több intézmény tanulóiból álló társaság nem indul a versenyben. A beküldött kisfilmeket a zsűri november végén tekinti meg, ezek alapján dönt arról, hogy melyik lesz az a 16 csapat, amelyik jövő februárban a döntőbe jutásért mérkőzik majd.