Hírek

Az utolsó írás

2019. január 16.   ÖKK  

Ünnepélyes keretek között mutatják be Székesfehérvár legnagyobb krónikása, a város díszpolgára, dr. Siklósi Gyula régészprofesszor egyik utolsó munkáját. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont által kötetbe rendezett A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca) címet viselő művet január 21-én, hétfőn 17 órakor a Városháza Dísztermében dr. Hatházi Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezető-helyettese mutatja be, és a jelenlévők megismerkedhetnek a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedővel is.

„A korabeli Európa egyik legnagyobb, legcsodáltabb városa…” – írta a középkori Székesfehérvárról dr. Siklósi Gyula. Halálával olyan nagy tudású régészt, kutatót veszítettünk el, aki talán legjobb ismerője volt városunk történelmének. A professzor, aki nem Székesfehérvár szülötte volt, élete, hite és szakmai munkássága alapján igazi fehérvári lett. 2012-ben Székesfehérvár díszpolgárává választották és 2018. november 1-jével megalakult a nevével fémjelzett Várostörténeti Kutatóközpont is, elismerve életművét és munkásságát. A felnövekvő generációk pedig a szintén az ő nevét viselő várostörténeti versennyel emlékezhetnek rá.

Siklósi Gyula karrierjét soha nem helyezte Székesfehérvár szeretete és a város hagyományainak, történelmének tisztelete elé. 70. születésnapja tiszteletére az Önkormányzat támogatásával új könyv jelenik meg: egyik utolsó munkáját, A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca) című írását, amelyet a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont rendezett kötetbe, január 21-én, hétfőn 17 órai kezdettel mutatja be a Városháza Dísztermében Dr. Hatházi Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezető-helyettese. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóintézet igazgatója mondanak köszöntőt.

A jelenlévők megismerkedhetnek a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedővel is: Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője bemutatja a székesfehérvári középiskolás diákok számára szervezett, október óta tartó vetélkedőt, amelynek meghirdetői a város történelmét szeretnék látni és láttatni a fiatalok szemével, és mindenkivel megismertetni Siklósi Gyula munkásságát. Az eseményen a vetélkedő csapatok képviselői is jelen lesznek.

 

Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő »