Hírek

Közeledik a városismereti verseny elődöntője

2019. január 16.   Lőrincz Miklós  

Szakértők bevonásával megkezdődött a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő online kisfilmjeinek forgatása: a vetélkedőben résztvevő fiatalok saját kutatómunkájuk mellett ezekkel a videókkal készülhetnek fel az elődöntő és a döntő feladataira.

Hagyományteremtő szándékkal hirdette meg a Szent István Király Múzeum néhány éve elhunyt régészéről elnevezett Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőt a Fehérvári Programszervező Kft. A vetélkedő célja a nagy tudású régészprofesszor emlékének megőrzése, aki a középkori Székesfehérvár kutatója, legjobb ismerője volt – és persze az is, hogy a középiskolások minél többet tudjanak meg Székesfehérvárról, ismerjék meg a város értékeit, kultúráját, történetét, nevezetes szobrait, emlékhelyeit. Az idei vetélkedő elsősorban II. András és IV. Béla, a tavalyi és idei Székesfehérvári Királyi Napok főszereplőinek korszakait járja körbe zenei, képzőművészeti, társadalmi, gasztronómiai, oktatási, gyermeknevelési, öltözködési, lakbe­ren­dezési és sportolási szempontból.

A vetélkedő elődöntőjében, február 22-én, pénteken városjáró, felfedező játékkal várják a csapatokat. A versengő fiatalok az előzetes felkészítő videók segítségével bejárják a város néhány nevezetes, érdekes helyszínét. A videókat Vadócz Péter vlogger készíti, a videókban történő szerepvállalásra a szervezők szakértőket kértek fel: dr. Biczó Piroska régész, néprajzkutató a Nagyboldogasszony-bazilika történetéről, jelentős leleteiről beszél, Reich Szabina régész a Szent István-székesegyház történetéről, az előtte folyó ásatásról és az ott talált limogesi korpuszról oszt meg érdekes információkat, dr. Szabados György történész II. András és IV. Béla székesfehérvári kötődéseit veszi górcső alá, Bartos György művészettörténész a Török udvarba kalauzolja el a fiatalokat, Smohay András művészettörténész a Szent Imre-tábla előkerülésének történetét és jelentőségét foglalja össze, Igari Antal okleveles építészmérnök a Hiemer-ház középkori vonatkozásairól mesél, Gärtner Petra művészettörténész a Budenz-ház – Ybl Gyűjtemény pincéjében található középkori kutat mutatja be, Kovács Yvette az Árpád-kori viseleteket ismerteti meg a diákokkal, Csörsz Rumen István pedig az Árpád-kor zenéjének és hangszereinek világába viszi el a videók nézőit.

A felkért szakértők a videókban olyan, kevesek által ismert, érdekes információkat osztanak meg, amelyeket a szakirodalomban és a neten kutakodva is nehéz megtalálni: a néhány perces filmek valószínűleg nemcsak a vetélkedő résztvevői, hanem a város története iránt érdeklődő fehérváriak figyelmére is számíthat, ezért a filmeket a Youtube videómegosztón teszik közzé a vetélkedő szervezői január végén.