Hírek

Márciusi Ifjak: a MI ünnepünk

2019. március 6.   Hajnal Csilla  

Minden ízében fiatalos, különleges, látványos összművészeti produkcióval ünnepli Székesfehérvár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját. A Márciusi Ifjak című utcaszínházi bemutatót két alkalommal is láthatják majd az ünneplők a Városház téren március 15-én. A darabot Matuz János írta és rendezte, ebben az évben a Vasvári Pál Gimnázium diákjai vállaltak főszerepet a produkcióban, amelyben számítógépes animáció is erősíti a vizuális élményt. Az ünnepi programról szerdán tartottak sajtótájékoztatót, ahol a diákok kis ízelítőt is adtak az előadásból.

Az előadás egy kis részletét hozták el a sajtótájékoztatóra a vasvárisok, azt, amelyik a Nemzeti dal születéséről szól. A diákok teremtette hangulat a jelenlévőkre is átragadt, a város polgármestere meg is jegyezte: megtiszteltetés volt Petőfivel egy kávéházban lenni. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, ez az ünnep attól lesz igazán hiteles, hogy a fiatalokat tesszük meg benne főszereplőnek, általuk, velük válik élővé az 1848-as márciusi nap üzenete. Felhívta a figyelmet az ünnep előtti napra is, amikor szintén a diákság a főszereplő, hiszen az ’48-as emlékhelyeken a város iskolái emlékeznek a forradalom eseményeire. A polgármester köszönetet mondott a műsorban szereplő fiataloknak, az iskolának, a darab rendezőjének és a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársainak az ünnepnap előkészítéséért, a színvonalas műsor érdekében végzett munkáért, és azt is bejelentette: a március 15-i műsorok sikerét, az évről évre növekvő számú közönséget látva úgy döntöttek, október 23-án is hasonlóképpen, a fiatalok előadásával ünnepel ezentúl a város, a színházi gála elmarad.

„Léteznek ritka pillanatok. Csillagórák, amelyekben, úgy tűnik, minden lehetséges. 1848. március 15-e ilyen pillanat volt: sodró, tiszta, természetes. Fiatalok vállalták, vitték véghez egyetlen nap leforgása alatt mindazt, amit előttük apáiknak, nagyapáiknak évtizedek, évszázadok alatt sem adatott meg. Március 15-e ezért történelmünk egyik különleges napja. Eseményeinek, szereplőinek, hangulatainak, mondatainak felelevenítése azóta is a felnövekvő generációk feladata: hogy megidézzék azt az erőt, amely egykor egy gátszakadás erejével hömpölygött végig Pest és Buda utcáin” – fogalmazott a darab kapcsán az író-rendező Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa, aki idén még hangsúlyosabb szerepet osztott a fiatalokra. Nemcsak a színjátszók, a kórus, a zenészek, hanem a produkció társrendezője és koreográfusa is annak az iskolának a tanulója, amely az ünnepi műsorban főszerepet vállalt: a Vasvári Pál Gimnázium diákjainak feladata a márciusi események sodró erejű bemutatása.

Az idei előadás címének kezdőbetűiből összeálló szó, MI mindennél jobban kifejezi azt, amit ez a nap jelent, azt, ahogyan a közösséggé formálódó fiatalok egy nap alatt megcselekszik a lehetetlent és forradalmat csinálnak áldozatok nélkül. Nagy elszánás, nagy energiák vannak ebben, ezt szeretné megmutatni, megosztani másokkal az előadás – fogalmazott a rendező, aki elmondta azt is: különleges év, hiszen ez az első alkalom, amikor nem egy több intézményből válogatott csapatra, hanem egy iskolára alapozta a produkciót, a diákok közül alkotótársakat is vett maga mellé és élőzene is kíséri majd a darabot.

A próbák hetek óta folynak a gimnáziumban, a rendező és Nyári Ádám társrendező irányításával, a koreográfiát a 2018-as Fehérvár Táncosa verseny győztese, Tátrai Réka készítette, az énekkart Tarné Szabó Magda vezényli. Az ünnepi műsor látványvilágát számítógépes animáció teszi különlegessé, ezt Falvay Miklós médiaművész és csapata készíti. Idén is elhangzik a megzenésített Nemzeti dal és a már korábban nagy sikert aratott, ritmizált 12 pont is. A produkció zenei vezetője Cserta Balázs. Az előadást kétszer, 10.15 és 15 órakor láthatják az érdeklődők március 15-én.

A Városház téren 11 órakor ünnepi beszédet mond Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, ezután az ünnepség az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál koszorúzással ér véget.

A nap további programjainak sorában a Palotavárosban, a Rác utca és Halász utca közti füves területen délelőtt Huszártábor várja az érdeklődőket, ahol lópatkolás, mozsárágyú bemutató, lovagoltatás és ágyúsimogató is lesz a Fehérvári Huszárok Egyesületével, valamint az I. András Király Lovagrenddel – erről a Programszervező Kft. munkatársa, Paulik Anna tájékoztatta a sajtót. A Városház téren a József-napi vásárban kézművesek, őstermelők kínálják portékájukat. A gyerekeknek Fekete Dávid mesél népmeséket, Varró János pedig hangszerbemutatót tart. Lesz körhinta, óriás társasjáték, megismerkedhetünk a korabeli nyomdatechnikával, és akár saját Nemzeti dalt vagy zsoldkönyvet is készíthetünk. A magyar faműves hagyományokon alapuló bemutatóhoz kreatív családi program kapcsolódik, a Vándorjátszóházban kézműves foglalkozások, gyöngykirakó-gyöngyvasaló játék várja az ünnepen az érdeklődőket, akik huszárbábot is készíthetnek majd a nap folyamán.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK),  Lőrincz Miklós és Igari Balázs

 

Részletes program »

 

Minden ízében fiatalos, különleges, látványos összművészeti produkcióval ünnepli Székesfehérvár az 1848-49-es forradalom…

Közzétette: Fehérvári program – 2019. március 6., szerda

 


 

, ,