Hírek

Szóval győzni – a döntősök

2019. március 8.   Hajnal Csilla  

Fináléjához érkezett a város kommunikációs bajnoksága, amelyet középiskolás diákok számára hirdettek meg: a tizenkét döntős március 8-án áll a zsűri, dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. stratégiai főtanácsadója; Novák Péter, a magát kultúrmunkásként meghatározó tévés személyiség; Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója; Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs tanácsadója elé. Ismerkedjenek meg döntőseinkkel!

  

Alföldi Laura
(Székesfehérvári SzC. I. István Szakgimnáziuma 12.c)
Verseket ír, a prózával is próbálkozik, már kötete is jelent meg Laurának, aki emellett táncol is. Ő volt az első, aki a válogatón a zsűri elé került, de nagyobb izgalom nélkül vette az akadályt. A jelentkezésében úgy fogalmazott: a kommunikáció létfontosságú az emberek között, a saját életében is fontosnak tartja, úgy gondolja, a versenyen való részvétel a későbbi céljai elérésben is segítheti. A tapasztalatszerzésért, a verseny izgalmáért és a magában rejlő gátak legyőzése miatt jelentkezett a bajnokságra.

   

Balogh-Vadász Barnabás
(Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, 12.a)
A kellemes orgánumú fiatalember pedagógusnak készül, nem is akárhová: egyetemen szeretne tanítani, méghozzá történelmet. Barnabást a középkori és az újkori egyetemes és magyar história is érdekli. Úgy véli, ehhez a tudáson kívül jó előadói képesség is kell. A családi hagyomány mellett egy példakép, Szászi József tanár úr inspirálja a pályára. A bajnokságra azért is jelentkezett, mert szeret élőszóban kommunikálni és azok a professzionális előadók is vonzották, akik a felkészülést segítik.

   

Bíró MózesBíró Mózes Áron
(Székesfehérvári SzC. I. István Szakgimnáziuma, 10.)
Mózes közgazdaságot tanul, ez érdekli, ebbe az irányba is szeretne továbbmenni. Humorosnak tartja magát, szerinte ez nagyon is fontos az életben, humorral minden egyszerűbben megoldható. A versenyre való jelentkezésében úgy fogalmazott, hogy ő és a kortársai is képesek kilépni a virtuális térből, és igenis tudnak kulturált vitákat folytatni élőszóban is.

  
  

Csüri Fanni Noa
(Ciszterci Szent István Gimnázium, 11.)
Diákszínjátszóként és a Magyar Katolikus Rádió diákszerkesztőségének tagjaként már volt lehetősége emberek elé kiállni, belelátni a média világába – írta magáról bemutatkozójában Fanni. A rádióban egy diáktársával havonta készít ifjúsági műsort, zenéről beszélnek, beszélgetnek. Ezen kívül versenytáncol, sok időt tölt gyerekek, fogyatékkal élők társaságában is. Bármiről szívesen beszél, szívesen készül akármilyen témából, ha látja a kihívást – fogalmazott a válogatón.

  

László Laura
(Székesfehérvári SzC. Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 12.a)
Kevés lány van abban a szakmában, amit tanul: imádja a kocsikat, így – édesapja nyomában is járva – autószerelést tanul. Az osztályban egyedüli lány, az iskolában sem sok van belőlük, így Laura joggal büszke rá, hogy ő a diákönkormányzat elnöke. Azt is megtudtuk róla, hogy a Nők a tudományért egyesület nagykövete, nagyon szeret beszélni, előadást tartani és a tévé világa is érdekli. Indult a Szép magyar beszéd versenyben, idén az országos döntő a célja.

  

Milák Tünde
(Székesfehérvári SzC. I. István Szakgimnáziuma, 11.b)
Tíz éve zenél, furulyázni, csellózni, énekelni is tanul. Az iskolában pedagógia szakos, az érettségi után szociális munkás szakra szeretne menni. Tünde ezért is tartja fontosnak a kommunikációt, hiszen emberek előtt kell megszólalnia, megértetnie velük magát. Szeret beszélni, felszólalni, kreatívnak és leleményesnek tartja magát, a kollégiumban a diákújság főszerkesztője. A barátai és tanárai is buzdították, hogy jelentkezzen a versenyre, mutassa meg magát, személyiségét.

  

Nyári Ádám
(Vasvári Pál Gimnázium, 12.a)
„Úgy gondolom, hogy a kommunikáció életünk egyik legfontosabb, de legalulértékeltebb része. Mindennapi konfliktusaink és problémáink nagy része könnyebben megoldódna, vagy egyáltalán nem is létezne, ha az emberek megfelelően kommunikálnának egymással. Éppen ezért érzem úgy, hogy részt kell vennem ebben a kezdeményezésben, ami végre valóban a szó erejére helyezi a hangsúlyt” – fogalmazott a jelentkezésében Ádám, aki úgy tartja: aki jól beszél, az magabiztosabb is minden helyzetben. Diákszínjátszóként lételeme a kommunikáció, szereti a színház világát, rendező szakra készül.

  

Rudniczai Rudolf
(Székesfehérvári SzC. I. István Szakgimnáziuma, 12.b)
Szeretné felmérni a kommunikációs képességeit, kíváncsi arra, hogy tud-e kapcsolatot teremteni az emberekkel – mondta a válogatón Rudi, aki magyar-történelem szakos tanár szeretne lenni, elsősorban középiskolában, de akár kicsi gyerekekkel is szívesen foglalkozna. Nem mellesleg pedig már régóta szeretett volna találkozni Azurák Csabával, erre volt is lehetősége a verseny folyamán.

  

Sándor Tamara
(Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)
Kedveli a művészeteket, táncol, rajzol is, ezek mind alkalmasak az önkifejezésre, amit fontosnak tart Tamara. Érdekli a pszichológia, de a média világa is – ebben most ki is tudja magát próbálni, hiszen hosszabb ideje gyakornok a megyei napilap szerkesztőségében. A bajnokság feladatai között a rögtönzést izgalmas kihívásnak tartja, nem átlagos helyzet, érdemes kipróbálni, hiszen például egy élő adásban nagy szükség lehet egy jó reagálásra

  

Szipola Antal
(Ciszterci Szent István Gimnázium, 11.c)
Diákszínjátszó, aki nagy színházrajongó is, rendszeres látogatója a Vörösmarty Színház előadásainak. A jövőben szeretne emberekkel foglalkozni, tanárként akár, de a műsorszerkesztés is érdekli. Sokat használja a számítógépet, talán ezért is mondta a zsűri kérdésére a válogatón, hogy szívesen beszélne az internetkultúráról, a mémekről, a közösségi szolgáltatásokról, a youtube trendekről. A versenyre azért jelentkezett, mert szeretné megmérettetni magát, tapasztalatot szerezni, kapcsolatokat építeni és persze a nyeremények is vonzották.

  

Tóth Kristóf
(Ciszterci Szent István Gimnázium, 11.c)
Kicsi korától kezdve jó kommunikációs készséggel rendelkezik, hetedikes kora óta a Táska Rádió munkatársa. Tizedikben a „Fehérvári hírek” rovatot szerkeszti és vezeti is. Tavaly a Magyar Katolikus Rádió egy munkatársa felkérte, hogy a háromnapos rendezvénysorozat keretében egy hasonló korú társsal együtt készítsen élő beszélgetés két, Fehérváron jól ismert plébánossal. A jól sikerült beszélgetés óta rendszeres készítője lett a ZéGeneráció című műsornak. Tavaly harmadik lett a Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny megyei fordulójában. Különleges hobbiként madárpókot tart otthon.

  

Vörös Ádám
(Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, 12.d)
Kommunikáció-média szakra készül a jó orgánumú fiatalember, akit minden érdekel: szerkesztés vagy műsorvezetés – felkészülés kérdése. Akár egy atomfizikussal lehet riportot készíteni, ha az ember jól felkészül – fogalmazott Ádám, akinek a youtube-on saját csatornája van. Érdeklik a világ furcsaságai, nem csak a tudományos dolgok. A repülés világa is közel áll hozzá, olyannyira, hogy kétüléses gépre pilótajogosítványa is van. A verseny tartalma nagyban hasonlít ahhoz irányhoz, amelyben tovább szeretne tanulni, így remek lehetőségnek találta arra, hogy előzetes tapasztalatot szerezzen a kommunikáció területén.

  

Fotó: Igari Balázs


 

,